Лукарски: Ние сме най-добрият трамплин на Китай към европейския пазар

Близо до Добрич ще бъде изграден с китайски средства най-големият завод за фураж, посочи икономическият министър

Българската делегация даде сериозна заявка към Китай, че ние сме най-добрият трамплин за атакуване на европейския пазар. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по повод посещението на българската правителствена делегация в Китай в предаването „Още от деня” по БНТ. 

Той отбеляза, че българската делегация е била с най-натоварената програма и най-малко време за изпълнението. „За съжаление ние се включваме в движение и трябва да наваксаме това, което другите страни в региона вече са постигнали като напредък в отношенията с бизнеса в Китай”, посочи той. „Опитваме се да наваксаме, надявам, че тази голяма делегация даде сериозна заявка към Китай, че ние сме най-добрият трамплин за атакуване на европейския пазар и като географско разпределение, и като традиционни връзки с Китай. Чака ни доста работа, защото срещите, които проведохме, са само в началото, а резултатите ще бъдат видими в бъдеще”, коментира икономическият министър. 

Той обясни, че са се обсъждали доста проекти, като се спря на постигнатото по отношение на неговия ресор. „Проведохме един много сериозен инвестиционен форум, организиран от Българската агенция по инвестициите в Шанхай, на който имаше много сериозен интерес и присъстваха повече от 100 китайски фирми и 40 от български страна. Сключиха се няколко споразумения за сътрудничество. Едно от тях е споразумението за производство на слънчогледово олио в България за износ към Китай, с китайска инвестиция, която е насочена към индустриалната зона в Бургас”, заяви министър Лукарски. 

По думите му, целта е страната ни да намери своята ниша на китайския пазар и понеже е традиционно силна в производството на слънчогледово олио, да успее да се наложи на него. „Български фирми подписаха споразумения с китайски фирми и в Пекин, и в Шанхай за съвместно изграждане на завод за производство на кисело мляко само за китайския пазар. Подобно споразумение бе сключено и с една фирма за розово масло, която също да го изнася за Китай. Една много сериозна инвестиция е и най-големият завод, който предстои да се изгради в България с китайски средства за преработване на фураж близо до Добрич”, посочи още той.