Икономисти: Не реформи, а европейските пари пълнят бюджета

В момента ликвидността на правителството е добра. Най-вероятно по-добра от очакванията на министъра на финансите, твърди Георги Стоев

Не може да се твърди, че държавният бюджет е в много добро състояние. Доброто състояние на приходната част на бюджета се дължи на възстановяването на европейски средства, а не от реформи. Това коментираха за БНР  икономисти по повод решението на Министерството на финансите през юни да не се поема държавен дълг на вътрешния пазар. От ведомството съобщиха, че заради доброто изпълнение на приходната част на бюджета и високото ниво на фискалния резерв предвидените през шестия месец от годината емисии от държавни ценни книжа няма да бъдат проведени.

През март беше емитирана тройна емисия от еврооблигации на обща стойност над 3 млрд. евро. С част от тях беше погасен заем от края на миналата година. Останалите средства са във фискалния резерв. През април излишъкът в хазната е над 1 млрд. лева, а през май се очаква той да бъде 1,15 млрд. Във фискалния резерв има над 11 млрд. лева, а икономиката се развива все по-добре, сочат официалните данни.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика е твърде рано да бъдем оптимисти в очакванията си. "Изпълнението дотук не показва, че бюджетът е в много добро състояние. Ръст на данъчните приходи е констатиран през януари месец. За останалите 3 месеца приходите са минимално над стойностите от миналата година. Понеже има голям приход на европейски средства, затова и изпълнението на приходите е по-добро от 2014 година", заяви Стайков.

Икономистът Георги Стоев също подчерта, че доброто състояние на приходната част на бюджета се дължи на възстановяването на европейски средства, а не на реформи. "Половината от увеличението от 1,9 млрд. за 4-те месеца е резултат от касов ефект, свързан с възстановяване на европейски средства от минали периоди. Това е касовият излишък. В момента ликвидността на правителството е добра. Най-вероятно по-добра от очакванията на министъра на финансите. Това може би е и обяснението защо беше канцелирана емисията на държавните ценни книжа", категоричен е Стоев.