Димитър Манолов: При по-висок доход парите отиват в родни стоки, не в италиански яхти

Работодателите все повече наемат възрастни хора, защото те имат трудови навици, заяви лидерът на КТ Подкрепа

Днес отново не се разбрахме за минималната работна заплата, но това не е учудващо, защото от 25 години не е имало случай да сме се разбрали за минималната работна заплата с работодатели и управляващи, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в предаването "Още от деня" на БНТ. В крайна сметка Министерският съвет ще реши и ще постъпи както намери за добре, дообясни той. "Затова трябва да се приложи някаква методика съобразно прага на бедност. Сега минималната работна заплата е под прага на бедност", посочи синдикалистът.

Той коментира и решението на Върховния апелативен съд, който отмени предишната минимална работна заплата. "Решението на ВАС е по форма, процесуално. Днес бе отстранена причината, по която съдът се произнесе. Тоест, имаше дебат, а какъв е бил - това не интересува съда."

Има значение дали доходите са по-високи, включително и пенсиите. Дали ще е с 20 лв. или с 20 ст., по важното е, при по-висок доход парите отиват в родни български стоки, българинът ще си купи българско сирене, а не италианска яхта. Затова минималната работна заплата влияе пряко, директно на пазара в сегмента на масовото потребление. Същото важи и за пенсиите, поясни още Димитър Манолов.

Осигурителната система беше освободена от голяма част от приходите си. Увеличението на пенсионната възраст няма да донесе необходимите приходи в пенсионната система. Това ще стане, когато има стабилност и увеличение на доходите. В България проблемът е, че изпуснахме едно цяло поколение, което знае, че тук не се работи и не си правят труда да си търсят работа. Работодателите все повече наемат възрастни хора, защото те имат трудови навици, обясни Манолов.

Образованието играе огромна и ключова роля за тези проблеми. Там също има идеи, които на мен не ми харесват. Говоря за това, че държавата трябва да плаща обучението в частните училища. Защо по-бедните хора трябва да плащат обучението на по-богатите? Децата са разделени още от училище, категоричен беше той. Манолов разкри, че ще си купува полици от частен пенсионен фонд. Така ще докажа, че не съм душманин на пенсионната реформа, за какъвто ме обвиняват и изкарват. Даже ще си купя от два фонда, завърши синдикалистът.