Петър Ганев: Проблемът не са безработните, а т.нар. "неактивни" хора

Икономическият подем е най-добрата демографска политика, смята икономистът

Населението застарява и вече възрастните хора са повече от децата. По-вероятно е в блока ви да живее дядо, отколкото малко дете. Общата картина е тревожна, но това не трябва да ни обезсърчава. Това каза за в предаването "12+3“ на БНР икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

"Достатъчно деца има, които обаче трябва да се образоват по по-добър начин. Има и достатъчно хора в трудоспособна възраст, които обаче са безработни, и в тази посока трябва да се работи. Проблемът са т.нар. "неактивни хора", които са обезсърчени. Те наглед не търсят работа и са повече от безработните. Но и те се влияят от икономиката. Когато има подем и повече смисъл да търсиш работа, тези неактивни хора започват да стават активни. Те не са изгубена част от населението", заяви икономистът.

Според него икономическият подем е най-добрата демографска политика.

Това, как се развива икономиката, влияе на това, дали семействата ще искат да имат повече деца и дали хората ще напускат страна, търсейки работа навън. Това, което ние трябва да правим, не е някаква конкретна демографска политика, а да се опитваме да направим страната по-добро място за живеене, за да може все повече хора да се връщат, коментира той.

Важното е да се създадат повече работни места, смята още Ганев.

Има доста неща, които са контрапродуктивни на идеята за правенето на страната ни по-добро място за живеене – изпуснатият бюджет, банковите кризи, намаленият кредитен рейтинг.На това трябва да обърнем внимание сега.