Шок! 84 на сто от месото и 78 на сто от плодовете и зеленчуците не са български

Държавата прави Консултативен съвет по храните, готви изцяло нов закон, обяви министър Десислава Танева

64 процента от хранителните стоки, които се продават у нас, са вносни. Не са български 84 на сто от месото и 78 процента от плодовете и зеленчуците, които купуваме. Това съобщи председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов по време на дискусия "Вкуси България", посветена на проблемите на българската хранителна индустрия. Данните са на Българската стопанска камара отпреди няколко години. Днес ситуацията е още по трагична, посочиха експертите, и препоръчаха държавата да намери начин подобно на останалите европейски държави – без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимул на българското производство.

Сред мерките са: активизация на българските митници, които да контролират вноса от трети страни и по-активна дейност на Агенцията по храните, която не трябва да проверява само българските производствени предприятия, а да влезе в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.

В отговор министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че се създава Консултативен съвет по храните, в които ще бъдат поканени представители на министерствата на икономиката, на финансите и на здравеопазването. Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов Закон за храните.

Това е крайно необходимо, защото, например, в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар, акцентираха и представители на браншови организации.

Дискусията продължава.