Ефективна стачка в един от най-големите български заводи

За 8 години 8000 души са напуснали Язаки България, което е показателно за тежкото физическо и психическо износване на работниците

Тази сутрин е започнала ефективна стачка в едно от най-големите предприятия в България – „Язаки България”, съобщават от КТ „Подкрепа”. В нея участват както членове на синдикалната организация, така и други работници в предприятието.

„Извършените преди празниците уволнения на синдикални членове и бруталното нарушаване на закона и обругаване на синдиката за справедливите и законните му искания чрез противозаконни действия - контраподписка, събирана с насилие над тежко експлоатираните работници и множеството платени публикации преляха чашата и направиха по-нататъшните преговори проблемни на този етап”, се казва в официалното съобщение на КТ “Подкрепа”. От синдиката посочват, че за 8 години предприятието за напуснали 8000 души, което е показателно за „тежкото физическо и психическо износване на работниците”.

Основно искане на служителите е увеличение на основните работни заплати с 50% чрез включване на допълнителното нормено заплащане. Според синдиката предприятието нарушава Кодекса на труда, като заплаща основно повременно възнаграждение, а допълнителното е за норма. КТ „Подкрепа” подчертава, че в допълнение на това, работодателят удържа част или цялото допълнително заплащане, когато работникът ползва болнични и по този начин фактически си компенсира направените в първите дни от него разходи.

Работниците настояват и за въвеждане на допълнително заплащане при работа на три смени и при сумирано изчисляване на работното време. Конфедерацията иска и осигуряване на условия за развитие на синдикална дейност в рамките на завода, тъй като през последните три години синдикалната секция е била извън предприятието. Работниците изискват и подписване на колективен трудов договор.

„Язаки България” е най-големият работодател в област Ямбол, осигурявайки работа на над 4000 души. Компанията е част от японската Yazaki Corporation – световен лидер (35% дял) в производството на кабелно оборудване за автомобилната индустрия. Изграждането на българския завод на групата започва през април 2007 г., първата произведена продукция е само 8 месеца по-късно. В него се произвеждат кабелни инсталации, климатици, различни продукти, свързани с екологията и други автомобилни компоненти. Досега компанията е инвестирала над 60 млн. лв.