Иван Иванов: Имаме резервна реверсивна връзка за доставка на газ през Гърция

Но Украйна няма да ни спре природния газ, те са коректен партньор, увери бившият депутат от ДСБ

За шест години страната ни не можа да намери политическа воля, за да реализира нито един енергиен проект, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Иван Иванов от Лабораторията за изследване на риска в Нов български университет, бивш депутат от ДСБ. "Това показва, че хората, от които е зависело,  са били зависими и заинтересовани от забавянето на тези проекти. Трябва да бъде потърсена отговорност за това", категоричен е Иван Иванов.

Той се съгласи с думата на премиера Бойко Борисов, че НЕК е като жаба във врящ казан. Според него там има лошо управление, лошо вземане на решения и лош контрол в управлението - задълженията на НЕК са за около 3 млрд лева, като основните са по проекта за АЕЦ "Белене" и по Цанков камък.

Иван Иванов е убеден, че природен газ за България ще продължи да бъде доставян. "Надявам се, че Украйна ще продължи да е коректна към нас, както по време на газовата криза", посочи той.

Иванов обясни, че страната ни има резервна реверсивна връзка, през която може да се направи доставка през Гърция. Можем да разчитаме и на запасите в газовото находище в Чирен, допълни той.