Законови промени премахват абсурдите в строителния бизнес

Такива са например, ако собственик на ново жилище постави допълнително контакти, това се смята за промяна на проекта. Подобен е случаят и ако се премести мивката

Министерството на регионалното развитие подготвя промени в Закона за устройство на територията, съобщава вицепремиерът Екатерина Захариева в интервю пред "24 часа". 

Те предвиждат измерването на площта на жилищата да става не по външния им контур, а по вътрешните стени. Захариева обяснява, че България е сред малкото страни, които по този начин мерят жилищата, а това означава, че заради външни изолации даден апартамент се оказва по-голям, отколкото е в действителност. От закона се предвижда да отпаднат и "някои абсурди". Като пример за такъв Захариева посочва това, че ако собственик на ново жилище му постави допълнително контакти, това се смята за промяна на проекта. Подобен е случаят и ако се премести мивката. Захариева се надява, че тези предложения ще минат през парламента.

Министърът съобщава още, че в петък изтича срокът, в който гръцката компания "Актор", която строи Лот 4 на магистрала "Струма", трябва да се съгласи на анекс към договора за строителство. В противен случай той ще бъде прекратен. Това .

Трасето от Сандански до Кулата трябваше да бъде завършено преди доста време, като срокът беше удължен първо с 200 дни, а после с още 52 заради дъждовното време това лято. Проверка наскоро установи, че по участъка изобщо не се работи.

Предложеният на "Актор" анекс предвижда до края на годината да е готово едно от платната, за да се изведе големият трафик от малките населени места от Петрич до Сандански. До март 2015 г. пък трябва да е готово другото платно.

"Ако до петък не върнат анекса подписан, започваме процедура по прекратяване на договора", посочва Захариева.

Тя коментира още, че доизграждането на "Хемус" е ключово за икономиката на Северозападна България.