Проф. Ганчев: БНБ печата пари при дефлация и недоверие в банките

Допуснато е съществено отклонение при планирането на макрорамката на бюджета, заяви съветникът на премиера по икономическите въпроси

Ситуацията с бюджета е сложна, имаме забавяне на приходите, има блокирани програми, заяви в предаването "12+3" съветникът на премиера Георги Близнашки по икономическите въпроси проф. Ганчо Ганчев. Все пак има и оптимизъм, допълни веднага той и поясни, че блокираните средства по еврофондовете могат да бъдат възстановени, могат да се вземат мерки за подобряване на събираемостта по линията на ДДС и акцизите.
"Това, което аз искам да добавя като някакъв коментар за ситуацията, в която се оказахме, е, че освен всичко друго имаме аналитичен проблем", каза проф. Ганчев и уточни, че при съставянето на бюджета за тази година е допуснато сериозно отклонение, свързано с инфлацията. Предвидено е, че инфлацията ще бъде 1,8 на сто, а на практика ние имаме за първите шест месеца дефлация. Помолен да обясни какво значи това, икономистът поясни, че данъчната база, при която се събират данъците, ДДС и акцизите, е по-ниска от предвиденото и това е една от причините за отклоняване на приходите от набелязаното равнище. Това показва, посочи още професорът, че трябва да се подобри аналитичната работа при прогнозиране на параметрите на макрорамката. "Тук имаме сериозен проблем, тъй като по времето на Симеон Дянков беше закрита Агенцията за анализи и прогнози и имаме отслабване изобщо на аналитичния капацитет."

Ганчо Ганчев посочи, че ще се наложи актуализация на бюджета.

Той коментира започването на процедурата по печатане на пари от страна на БНБ: "Печатането на пари зависи от това, какво е търсенето на пари от населението. Всъщност при инфлация имаме намаляване на търсенето на пари. Именно поради дефлацията има смисъл да държите пари. Хората предпочитат да имат повече пари при себе си както поради дефлацията, така и вследствие на това, че има известно колебание в доверието към банковата система. Изобщо при валутен борд е много трудно да се получи инфлация, тъй като количеството пари в обращение не може да превишава валутния резерв. От тази гледна точка нямаме опасност от инфлация. Но тези, които са планирали бюджета, се вижда, че не са отчели начина, по който функционира валутният борд."