​Кой се страхува от „Минало (не)свършено“ – гледайте преди да замлъкне съвсем

Едвин Сугарев и Христо Христов за порочното зачатие на българския преход

Уникалното документално предаване по телевизия BIT „Минало (не)свършено“ може да замлъкне окончателно от следващата седмица. За това предупреди снощи от ефира, а по-късно писа и на стената си във фейсбук авторът Евгений Михайлов. Кой се страхува от документалната журналистика и истината за мрачното минало на комунизма и дирижирания с измама преход? Защо осветяването на порочното зачатие на българския "преход" е толкова страшно и нежелано? Ако документалистиката на Михайлов замлъкне, това ще бъде поредният стимулатор на безпаметността, която поразява като проказа българите.

Предателството на надеждите в подменения преход, генезисът и агентите на корупционна България и прехвърлянето на политическата власт на икономическа основа, шантажът с досиетата, организираната съпротивата срещу правителството на Филип Димитров и вълната от граждански оптимизъм – се превърнаха в основни теми на последната може би серия на „Минало (не)свършено“.

Гостите – поетът бунтар Едвин Сугарев и разследващият журналист Христо Христов се оказаха на точното място, за да ударят за пореден път камбаната на истината. Повод за срещата се превърна новата им книга 

„Корупционната България“, 

която официално бе представена тази седмица. В първият том на мащабно изследване, заедно с Петър Бучков проследяват корупционните схеми от началото на демократичните промени насам.

„Книгата се опитва да разкаже една друга, скрита и задкулисна, история на България, в която нищо не е това, за което се представя. Ние смятаме, че този разказ е необходим, тъй като хората трябва да знаят защо държавата, в която живеят, е на такова дередже, защо няма справедливост и работеща съдебна система, а има сламени премиери, всичко се тегли с конци зад кулисите и хората не владеят собствения си живот“, постави акцента Едвин Сугарев.

„Тази книга показва, че нямаше промяна, а подмяна на целия преход, и посочва кои са причините и участниците в тази съпротива срещу истинската демокрация в България и къде е генезисът на корупцията“, добави Христо Христов.

Машината на комунистическата номенклатура и Държавна сигурност не спря да работи през първите години на демокрацията срещу огромната вълна от ентусиазъм и надежди, добави изследователят.

По думите на Христов липсата на декомунизация, лустрация и справедливост са трите пункта, заради които се случи всичко, което гледаме на уникалните видео кадри и което разкрива тяхното изследване.

Книгата почива на архивни документи, които показват, че в началото на 90-те започва процес на „приватизиране“ на контрабандните канали от офицерите от ДС – процес, свързан с натрупването на огромно количество незаконно придобити капитали, които се използват за пране на пари, заяви Христов. Той припомни и за безконтролното освобождаване на българския капитал зад граница, както и за прочистването на архивите на ДС и налагането на тотален контрол над агентурния апарат, запазен по думите му през целия преход.

Това означава, че БСП и ДС имаха контрол върху тези хора от създадената агентурна мрежа, които са в политиката, икономиката, университетите и медиите, а тази книга показва кой кой е, уточни журналистът.

По думите му ДС категорично присъства в създаването на първите частни банки, а във всички ръководства на банкови институции има бивши сътрудници – така че всичко, което се е случило впоследствие с тях, е било 

дирижиран процес

Куфарчета с пари е нямало, но преференции за определени фигури от партията, които е трябвало да станат нейните бизнесмени и да създадат началния си капитал, е имало предостатъчно, припомни Едвин Сугарев.

Става дума за олигархичен модел, който се повтаря във времето по недопустим начин, добави той, като даде примери със случилото се с банките в края на 1996 г. И сходният модел, по който през 2014 г. фалира КТБ.

Хората, които раздават експертни мнения за КТБ, са същите тези съветници и експерт, обявили се срещу въвеждането на Валутния борд през 1996 г., припомни Евгений Михайлав.

В поредица от архивни кадри той припомни и протестите от есента на 1990 г., когато хората се надигнаха срещу правителството на Андрей Луканов и БСП, както и оставката, която подаде. Вместо избори обаче следва програмното правителство на Димитър Попов, подкрепено от парламентарно представените сили.

„На БКП им трябваше време да протакат нещата и техните икономически групировки да натрупат мускули, да реорганизират членската си маса и модифицират „идеалите“ си, за да тръгнат отново към властта. Тогава бе разиграна и картата с агентите на ДС, почнаха да се появяват сигнали за това кой е бил ченге и някои хора радикално промениха поведението си в политиката и парламента. Това бе на практика първото голямо активно мероприятие, но далеч не последното“, припомни Сугарев, който е депутат по онова време.

„Нито хората отвън, нито дори ние депутатите вътре знаехме какво се случва, а то бе, че се водеха преговори между СДС и БСП за ново коалиционно споразумение между тях. До сутринта, в която бе обявен списъкът на новия кабинет, ние не знаехме кой е включен в него. Преговорите се водеха от няколко човека, според мен начело с Димитър Луджев, който бе основният архитект на споразумението и правителството, разбира се в комбинация с Луканов“, добави Сугарев.

По думите му оттогава е започнало изтощаването, фалшифицирането и подменянето на демокрацията.

Водещият и гостите му се съгласиха, че правителството на Филип Димитров е било факт в онзи момент, в който подмяната е можело да бъде спряна и овладяна. Но за съжаление кабинетът е предаден и свалено по един много подъл начин, категоричен бе Сугарев.

Водещият Евгений Михайлов припомни думите на премиера Филип Димитров, че основната задача на държавата е да се пребори с мафията, в чиито ръце са и медиите, да се противопостави на „лъжата, измамата, пълната безнравственост, която се възцари в политическия живот на България“.

Според него правителството му е било свалено, за да не се допусне в онзи момент да се сложи ред в държавата, да дойдат чужди инвестиции, които да попречат на плановете на задкулисието – а именно контрабандата по време на югоембаргото, източването на банките, бухалките, мутрите – цялото време на беззаконие при наследника му Любен Беров, на което през лятото на 1993 г. Едвин Сугарев се противопоставя с гладна стачка.

„Смисълът й бе именно да се събудят хората, да разберат, че става дума за нещо много важно, за блокирането на България в един момент, в която тя беше редом до Чехия, Полша, Унгария, а 

накрая с оказа на опашката, 

за подмяната на ценностите и създаването на олигархична държава“, обясни Сугарев.

„Ако преди 26 години хората пееха по площадите „Времето е наше“, нека сега кажем на младите: „Времето е ваше, вземете го в ръцете си и направете живота такъв, какъвто искате да бъде“. С тези думи водещият Евгений Михайлов завърши поредното издание.

Остава открит въпросът - ако телевизия BIT спре уникалното „Минало (не)свършено“, дали ще се намери друга, която да защити обществения интерес и да продължи наложилото се предаване или у нас ще се култивира целенасочено колективна безпаметност, за която документалната истина е опасна.

Вижте ТУК двете части на предаването.