Александър Йорданов: Проруските позиции стоят зад поругаването на Каймак-Чалан

Антибългарската акция в Македония е със знание и разрешението на властите


Александър Йорданов, бивш посланик на България в Mакедония, Facebook

В Македония е изключено публична личност, каквато е лицето Миленко Неделковски – публицист и журналист, да предприеме вандалско действие, каквото е унищожаването на паметен знак – надпис, паметна плоча, паметник, без знанието и съгласието на властите. Нещо повече. Ако българската страна вместо дежурните декларации поиска обективно международно разследване на случая със, сигурност ще се окаже, че са замесени лица от македонските служби за сигурност. 

Неделковски е твърд привърженик на партията на доскорошния премиер на страната Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ и с изявени проруски, и антиевропейски, и антинатовски позиции. Той отлично знае, че неговата антибългарска акция ще влоши българо-македонските отношения и именно това цели с нея. Македония се намира в крайно нестабилна ситуация след като в страната има временно правителство и пълна неяснота относно датата на провеждането на законни парламентарни избори. С антибългарската си акция Миленковски и неговите поръчители, очевидно целят влошаване на българо-македонските отношения като оправдание на основната линия на пропаганда и поведение на партията ВМРО-ДПМНЕ, а именно, че Македония има само един приятел и това е Русия, а държавите от ЕС и НАТО действат "неприятелски". Тази теза в момента е масово пропагандирана в Македония.

Същевременно обективността изисква да припомня, че според македонското законодателство издигането на паметници или възстановяването на паметници с културно или историческо значение може да става само след специално разрешение от Министерството на културата тъй като законово ги определят като "културни паметници". Такова разрешение не се изисква, ако паметниците се възстановяват в съществуващ вид. За гробовете на граждани на чужди държави и техни надгробни паметници грижата е на Министерството на труда и социалната политика, а не на Министерството на отбраната, както невярно често това се представя у нас. Ако днешното българско правителство не знае това, то би трябвало да им го е казал днешният български посланик в Македония. Ако и той не знае – лошо, много лошо.

На снимката: Вандалският акт на Миленко Неделковски с чука над паметника на Каймак-Чалан