​Ген. Пачепа: Сегашният тероризъм е заченат от КГБ, той е оръжие и на Путин

В арабския свят Кремъл продължава политиката от времето на Андропов – поддържа радикалните и терористични групировки

Ислямска държава иска да се сдобие с ядрено оръжие и да проведе "най-великата религиозна чистка в историята", предупреждава бившият шеф на румънското разузнаване

Генерал Йон Михаи Пачепа е наричан най-високопоставеният офицер от разузнаването на бившият съветски лагер, избягал на Запад. В продлъжение на 6 години е заместник-началник на външното разузнаване на Румъния и съветник на Николае Чаушеску. След като получава заповед за убийството на директора на румънската служба на „Свободна Европа, Пачепа решава да не я изпълнява и през юли 1978 година бяга в САЩ. През септември същата година е осъден задочно на смърт, а Чаушеску предлага награда от 2 милиона долара за главата му. Пачепа е преследван от убийциите на Ясер Арафат и Моамар Кадафи. На терориста Карлос-Чакала е обещан 1 милион долара, ако успее да ликвидира Пачепа, който е знаел много от тайните на КГБ и румънското разузнаване.

Книгата на Йон Пачепа "Дезинформация" разказва за това, как съветските служби разпалват антиамериканизъм в мюсюлманския свят и от края на 60-те години вдъхновяват тероризма в Близкия Изток, пропагандирайки антисемитизъм.

Любопитен детайл от книгата е фактът, че ръководителят на КГБ Юрий Андропов лично разпорежда да бъде преведен на арабски език и разпространен масово фалшификатът „Протоколи на ционските мъдреци“.

"За Андропов ислямският свят беше чашката на Петри, в която КГБ да отгледа вируса на омразата към Америка от бактерията на марксизма-ленинизма", пише Пачепа.

Генерал Пачепа си спомня и разговор с генерал-полковник Александър Сахаровски, който в продължение на 15 години оглавява съветското външно разузнаване - Първо главно управление на КГБ: "В днешния свят, когато ядрената бомба направи използването на военна сила остарял метод за война, терроризмът трябва да стане нашето главно оръжие".

През 1968 и до 1978 година румънските служби за сигурност, създадени под надзора на Сахаровски, всяка седмица изпращат по два товарни самолета с оръжия за палестинските терористи в Ливан. В архивите на ЩАЗИ е открит документ, който разпорежда изпращането в Ливан, само през 1983 година, на автомати Калашников и боеприпаси за тях на стойност 2 милиона долара.

По същото време комунистическа Чехословакия изпраща на ислямските тероисти 1000 тона Семтекс, което по думите на Пачепа, би им стигнало 150 години.

По план, разработен на Лубянка, терористите започват да

отвличат самолети

Само през 1969 година Организацията за освобождение на Палестина-ООП, получаваща пари от съветските спецслужби, отвлича 82 самолета. Генерал Пачепа припомня, как през 1971 година генерал Сахаровски му паказал в своя кабинет карта, набодена с червени флагчета. Всяко знаменце показвало завзет от терористите самолет. "Това е мое изобретение", похвалил се тогава Сахаровски.

"Дезинформация" не е книга само за СССР. В главата "Времената на Путин" се говори за това, как с идването на власт на бившите офицери от КГБ в Русия започват политически репресии, възкръсва шпиономанията и се надига вълната на антиамериканизма.

В главата "Империята КГБ" Йон Пачепа отново цитира генерал Сахаровски, който го убеждавал, че държавна сигурност и тайните царски служби са "осигурявали жизнеспособността на Русия в продължение на 500 години и неизбежно тя ще спечели войната срещу нашия главен враг - американския ционизъм".

Авторът на "Дезинформация" стига до извода: "Варварският КГБ, който за времето на своето същестуване е унищожил 20 милиона души в Русия и още 70 милиона в комунистическия лагер, не само оцеля, но превърна съвременна Русия в първата в световната история диктатура, управлявана от Държавна сигурност. Ако по времето на Студената война КГБ беше държава в държавата, то сега се первърна в самата държава, а Путин се оказа най-богатият човек в Европа".

Според генерал Пачепа, в арабския свят Кремъл продължава същата политика от времето на Андропов – поддържа радикалните и терористични групировки. По времето, когато след 11 септември 2001 година САЩ обявиха война на тероризма, Мосвка правеше всичко възможно да поддържа антиамериканизма в Еворпа, вдъхновявайки чрез своите агенти левите движения за акции на протест срещу политиката на САЩ.

Генерал Йон Пачепа за връзките на КГБ с близкоизточните терористи, как съветските спецслужби създават и финансират терористичните организации в Близкия Изток, в частност в Сирия пред радио „Свобода“

– Може ли да бъде проследена връзката хмежду групировките на ислямските терористи, подпомагани навремето то КГБ, и сегашната криза в Близкия?

– Разбира се. Сегашният международен тероризъм беше заченат на Лубянка след шестдневната война. Тогава Израел унизи двата най-важни съюзника на СССР в Близкия Изток. В онези години тези две държави се подчиняваха на съветниците от съветското ръководство и разузнаването. В днешно време Кремъл се обръща към цялата разузнавателна общност от бившия съветски блок, за да окже тайна подкрепа на огромната правителствена програма за възстановяване на съветския престиж.

– Защо, според Вас, Путин реши да започне военната операция в Сирия?

Хафез Асад беше съветска марионетка. В онези години Сирия беше упралявана от съветските съветници. След смъртта на Асад 2000 година, неговият син Башар зае мястото на баща си след безалтернативни избори по съветски модел. "Изборът" на Асад се случи само няколко месеца след като Путин беше внедрен в Кремъл в резултат на дворцов преврат проведен от КГБ/ФСБ. Скоро след това Башар Асад стана кремълска марионетка. В замяна на това той полумава военната помощ на Москва.

По време на войната от 2006 годива между Израел и "Хизбола" терористите използваха автомати Калашников, установки за залпов огън, произведени с руска помощ ракети "Фаджр-1" и "Фаджр-3", самоходни противотанкови ракетни комплекси AT-5 и "Корнет" руско производство. Остарелите видове руско оръжие са много предпочитани от терористите в целия свят и "лошите момчета" прекрасно знаят от къде да ги намерят. Сандъците с оръжия, изоставени от "Хизбола" имаха маркивока: "Поръчител: Министерство на отбраната на Сирия, доставчик: Тулски комбинат по приборосторене".

–Трябва ли Западът да си сътрудничи с Русия?

За да победиш най-големия си враг, може да сключиш съюз и с дявола.Терористичните атаки в Париж и свалянето на руския самолет над Египет, които се случиха само за две седмици, може и да създадат нов съюз в духа на Втората световна война.

Според германския журналист Юрген Тоденхофер, който успешно се внедри в ИД, тази терористична групировка има намерение да се сдобие с ядрено оръжие и да проведе "най-великата религиозна чистка в историята"...

Превод: Faktor.bg