​От ляво Димитров, от дясно Лавров - всички от един отбор

От Москва си избират да реагират на техните симпатизанти, които създават у нас удобни поводи, а след това ни вкарват в оправдателен режим

Илиян Василев*

Както вече предупреждавах да внимаваме с историците, защото могат да ни докарат ненужни бели, така и стана. Класически пример на "круговая порука" - близкият до позициите на Русия по Украйна Божидар Димитров - негови са твърдението, че Крим и исконно руски и Русия има права върху Украйна - пусна откровените провокации с това "да делнем Македония" с албанците. У нас никой не го възприема сериозно - най-вече като официална позиции. Той е това което на английски се нарича "loose cannon"- непредсказуем човек с непредведими реакции, който може да предизвика непредвидими последствия.

Веднага от трибуната на руската Госдума Лавров се възползва и се опита да вмени поредната медийна изява на симпатизиращия на Москва Димитров като позиция на българското правителство. И се наложи да обясняваме чрез Външно министерство, че нямаме брат. Класиката е в това, че от Москва си избират да реагират на техните симпатизанти, които създават у нас удобни поводи, а след това ни вкарват в оправдателен режим.

Както казах 

Македония е "ахилесовата пета" в най-новата българска история,

проблем който стартира от внушения от имперската руската политика непостижим блян за Сан Стефанска България. Макар, че тогава прекрасно са знаели, че България не може да заеме тези граници, руските дипломати нарочно пускат тази "изкуствена патица", която държи фиксирано българското общество през следващите десетилетия върху непостижима цел, преследването на която ни вкара в няколко катастрофи.

Друг български историк преди седемдесет и четири години ни вкара във войната на страната на Германия.

Сега други историци позволяват на Москва да се прави на "покровител" на Македония и да ни скарва с Гърция и Сърбия. Да не говорим за ерозия на българските позиции пред другите ни партньори в ЕК, защото териториални претенции към съседна страна е антитеза на всичко, което Европа представлява. Това е руската игра.

Има и добра страна - с лицемерната си позиция министър Лавров нанесе 

поредния удар на българските националисти,

които подкрепиха анексирането на Крим с идеята, че се създава полезен прецедент за последващи "геополитически игри". Изказването е и подарък на всички, които милеят за Русия повече от България - ето Ви още едно потвърждение за "братска" позиция. Бих припомнил на господин Лавров руската поговорка - "каждый понимает по мере своей испорченности", т.е. не трябва да приписва на България ценности и поведение, което е типично за съвременните управляващи в Русия.

Идеята да играем активна роля в Македония не е по никакъв начин свързана с насърчаване на сепаратиски тенденции или други действия, накърняващи териториалната и цялост. Има различни сценарии за развитие на ситуацията, някои твърде негативни, но само човек с устойчив умствен дефицит може да твърди, че точно сега имаме полза от това на границата ни да има горещ конфликт или че той е неизбежен

Стига самодейност.

* Авторът е член на Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион и управляващ директор на "Иновейтив Енерджи Солюшънс". Бивш директор на "Делойт България" и посланик на България в Русия в периода 2000-2006 г. Коментарът е публикуван в личния му блог.