​Местан арогантен: Говорих с Ердоган на майчин език, защото по време на избори в България ми е забранено

Изолацията на ДПС от властта не е в интерес на сигурността на България

Зад мощното рамо на Пеевски много хора във властта се чувстват топличко

България няма нужда да се връща към проблематични коалиция, но няма нужда и от авторитарни модели на управление

Не взех нито един българин за да участва на срещата ми с турския президент Ердоган, защото разговорите бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините да се превежда разговорът между мен и президента на Турция. Проведохме го на майчин език. Това наивно, но йезуитско и манипулативно обяснение даде в ефира на bТВ лидерът на ДПС Лютви Местан, който преди ден е имал изненадваща среща с турския президент. 

Водещият на предаването явно съвсем не беше в час, защото не попита Местан не е ли присъствал представител на дипломатическите ни среди, след като във Външно има цял турски отдел с перфектна подготовка на съответния език кадри. Местан продължи в ефир тъпото си обяснение, допълвайки, че говорел с Ердоган на майчин език, защото по време на избори му било забранено да говори с избирателите си на него. Политикът обясни още, че срещата се е провела сега по време на избори, защото сега получил положителен отговор и уважил предложената от домакините дата.

Основна тема на разговора ни бе двустранните отношения между двете страни, но поставих и въпроса, че

ДПС е стратегически ресурс на България,

заради модела ,който носи със себе си. Да погледнем на тази среща от гледна точка на предизвикателствата пред Европа, Света и Балканите. Българският етнически модел е много важен на фона на конфликтите в света.

Дискутирах с Ердоган и участието на ДПС в кабинета Орешарски, допълни още Местан.

Той призна, че уроците, които са извлекли от участието си в предишното управление са, че България няма нужда да се връща към проблематични коалиция, но няма нужда и от авторитарни модели на управление.

България има нужда от управление на по-широко национално съгласие. Третият урок е понякога политическата сила да може да жертва власт в името на ценности, заяви Местан. 

Той обясни, че Пеевски е отново в листите на ДПС, защото такава е волята на партийните структури.

Аз поемам ангажимент да говорим за темата Пеевски. Разговорът за Пеевски е разговор за много тежки проблеми в българската демокрация. Персонализирайки проблемите на българската демокрация, колко хора се чувстват на топличко зад мощното му рамо. 

Темата Пеевски е разговор за политическата система в България

Ако ще говорим за задкулисието и олигархията, аз съм готов – да тръгнем от генезиса на олигархията. Трансформацията на държавната собственост в частна се изроди в България и тогава се оформиха модерните икономически кръгове. Тогава Пеевски е бил едва на 8 години, защити съпартиеца си Местан. Той обаче не обясни как точно в тяхното правителство с НДСВ днешният медиен магнат се появи като перспективен кадър за държавата. 

Местан коментира в типичния си претенциозен и манипулативен стил и темата за негативните настроения срещу партията му.

Тезата всички срещу ДПС се разполага в устойчивия мит за ДПС като етническа партия, която представлява заплаха за българския национален интерес. Етнорелигиозното различие не се приема като богатство, а като заплаха за държавата. ДПС не е възможно да бъде изолирано, защото политическата тежест се определя от вота на гражданите и след това от политическите сили. Не съм убеден, че тази стратегия за изолация е от интерес за страната и още повече за сигурността й. Тъжна констатация е, че нашият избирател се чувства сигурен, когато сме във властта. Това е усещането на нашите хора, заради годините дискриминационно отношение, което нашият избирател е понасял. Когато сме в опозиция, срещу нашите избиратели започват репресии, уволнения и спират инвестициите в етнически смесените райони. Управляващите да провеждат такава политика в тези райони, че да не се усеща отсъствието ни от властта, посочи още лидерът на ДПС. 

Водещият на предаването беше съвсем неподготвен за политическата лисица. Не можа дори да попита кога турците и мюсюлманите са били дискриминирани, след като 45 години при комунизма бяха неразделна част от тоталитарната система, а през годините на демокрация ДПС е било най-много във властта. Към Местан нямаше отправена и дума, че партията им се е превърнала в свърталище на преследвани от закона българи, които търсят протекциите на ДПС, но я ползват и като трамплин за бизнеса си. Не беше зададен и елементарен въпрос за окупацията на ДПС във властта и феодализирането на смесените райони, което се изразява в изсмукването на целия им финансов ресурс и дискриминиране на българите за бизнес, работа и просперитет. За капак на разговора Местан беше попитан дали ще се извини на хората, а той отговори самодоволно, че няма участник в политическия процес, който да не носи отговорност за дългия и мъчителен преход и всеки политик е длъжен да поднесе извинение за това.