Огнян Минчев: Чий премиер е Близнашки?

Политологът призова министър-председателят да каже за разногласията си с президента по въпросите на националната сигурност

„Стратегията: „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ е опит преди срещата на високо равнище на НАТО в Уелс, България да направи коректна дефиниция на тези предизвикателства пред националната си сигурност, с които се сблъсква в настоящата много динамична международна ситуация”. Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев.

По думите му президентът, който е принципал на служебното правителство, застава зад формулировките на документа, публикуван от Министерството на отбраната, а премиерът е против част от тях. Тук се появява въпросът чий премиер е Близнашки, тъй като по статут служебният кабинет е пряка функция на президентската власт. Минчев заяви: „Мисля, че премиерът дължи обяснения на българското гражданство за това какви точно разногласия има с президента Плевнелиев по въпросите на националната сигурност”.

Според него за да свърши един документ реална работа, той трябва да е откровен. Политологът е убеден, че страната ни не може да бъде дълго в нееднозначна позиция между НАТО и Русия.