​„Позитано” се събужда в мокри сънища – провалът Виденов се повтаря зловещо

Червени опозиционери прилагат точка „Ж” срещу мераците на Станишев и компания да властват вечно

На „Позитано” вече предвкусват, че до дни ще се сбъдне най-кошмарният им сън – провалът на Жан Виденов. 18 години по-късно обаче столетницата не само не е преодоляла този комплекс, но ще трябва да изпие до дъно отново горчивата чаша с провала на Станишев и марионетката му Орешарски.

Днес апаратчиците стягат червен пленум и добре знаят, че той няма да даде никакви отговори и перспективи, защото е замазан най-важният въпрос – Ще се махне ли Станишев?

Няма да се махне – това решение е вече предизвестено и възелът няма да се развърже. „Здравите сили” в БСП са застанали като

Матросовци пред амбразурата

и ще вардят вожда си, защото знаят, че с него си заминават и те. А имената им дълги години няма да се споменават и ще навяват само отвращение в съзнанието на нормалните българи.

В червената централа обаче има и други сили, които дебнат реванш и днес ще потърсят отговорност на Станишев за провалите му с ДПС и двойния агент Орешарски.

На „Позитано” от два дни са в истински шок, след едноличното решение на премиер в неделя да обяви спирането на „Южен поток”, без дори да се консултира с работодателите си. Червените депутати се кълняха, че даже преди да си отиде правителството трябва да изпълни две важни условия - стартирането на газовия проект и на VII блок на АЕЦ „Козлодуй”. Именно заради това предателство Орешарски най-вероятно няма да бъде поканен на пленума днес.. Самият Станишев бил раздразнителен, рязък, отказвал да говори със своите, виждал предатели навсякъде, твърдят червени апаратчици. Според тях вариантите са два – Орешарски е бил притиснат за това решение с тежки компромати или си спасява кожата, предчувствайки сгромолясването и тежките последствия, които го очакват.

Спирането на „Южен поток” е нещо като имунизация 

за утрешния ден. Пламен е страхлив сметкаджия, така се държеше и в СДС, казва негов стар съидейник от „Раковска” 134. Никой обаче от червените не се съмнява, че ДПС и тихата подкрепа на Доган и Местан са вдъхнали сили на Орешарски да предаде домакините си от „Позитано”, които от 9 години са го осиновили, след като го натириха от СДС. Червените твърдят, че шефът на МВР Йовчев е тайният посредник между американските сенатори и Орешарски. Йовчев се спряга и като човекът, преориентирал премиера от БСП към ДПС.

Стратегията на Станишев и на хората му е да искат бързи избори. В предварителните си коментари дори допускали и вариант да гласуват за оставката на правителството и дори да поискат главата на Орешарски. Червените шамани отчитали, че това ще има очистващ ефект, който да фокусира отново върху тях интереса на левия избирател. Според опорните точки на Станишеви правителството трябвало да обере пешкира и да бъде изкарано виновно за провала на управлението и на партията, с чийто мандат то бе създадено.

Опозиционерите на Станишев също са формирали своя тактика за нападение. Смятат да приложат на лидера си

зашеметяваща хватка с точка „Ж” 

от Устава на партията. Именно тя дава право на Националния съвет при извънредни ситуации да насрочи конгрес на партията в рамките само на 14 дни, а не по дългата процедура от три месеца. Идеята била конгресът и изборът на нов лидер в БСП да са факт преди 2 август и ритуалното изкачване на Бузлуджа, от където партията трябвало да обяви новата си линия и сплотяване на електората при предсрочни избори. Заговорниците искали да наложат заедно със Станишев от ръководството да се изнесат и старите апаратчици: Узунов, Дъбов, Кутев, Мая Манолова, Мишо Миков, Мерджанов, вечно мрънкащия Янаки Стоилов и други. Те не трябвало да бъдат допускани и до новите листи на партията за избор на депутати, твърдят близки до заверата.

Независимо в какви нюанси ще се развие червеният пленум - провалът „Виденов” вече броди из „Позитано”. Но ако агонията продължи, може да повлече и цялата държава в спиралата на икономическа и финансова криза, както през 1997 година.