​Алекс Алексиев: Ако ни изхвърлят от Европа, България е пред национална катастрофа

Пътят на Путин е опасен за нас, управляващите не заслужават доверие

В България се мълчи и не се говори за много важни неща за страната. Мълчи се за това, което не се е случвало от Втората световна война – Путин завзе Крим със сила. Този диктатор казва на обществото, че етническата принадлежност е най-важната, а не гражданството и неговите права. Ако заговорим така - светът става джунгла. Утре и Ердоган по логиката на Путин може да присъедини към Турция части от България, защото тук според него не се спазват правата на етническите турци. Този тревожен прочит на обстановката в страната и света направи по Нова ТВ известният политически анализатор и съветолог Алекс Алексиев, който от години живее и работи в САЩ. 

На предстоящите евроизбори Алексиев се кандидатира като независим. Твърди, че Страсбург не му е целта, а иска да може да говори и да каже на българите истини, които тук се премълчават и могат да доведат държавата до нова национална катастрофа.

Агресията на Русия е опасна за самата нея. В цели територии там се извършва етническо прочистване. Важно е да се говори пред Българите истината, защото трябва да разберат, че Русия предлага една рецепта, която ще навреди първо на самата нея. Путин не е свършил мисията си – ще се опита да вземе част от Украйна. От ембаргото с газа ще загуби Русия, тя няма на кого да продава газа си, а икономиката й е в рецесия. Подкрепата на България към Русия е опасна пътека. За съжаление нашите управляващи правят нещата още по сложни и вървим по наклонена писта към дъното и пореден провал. Немски политици вече говорят, че България е показала пръст на ЕС, смятат, че приемането ни в съюза е било грешка. Искат да има втора класа за страни членки, който са като нас. България има нужда от една силна Европа, без Европа нашето бъдеще е немислимо, предупреди Алексиев. 

Той е категоричен, че когато говорим за Русия трябва да правим разлика между прокремълските брътвежи и амбиции, и да ги разделяме от руската душевност и култура. 

Путин е опасен фашист и гражданите трябва да внимават. Не вярвайте, че всички руснаци са зад Путин и го подкрепят. Последните избори в Новосибирск той ги загуби от обединената опозиция, там данните се манипулират, посочи анализаторът.

Алексиев няма доверие и на днешните български политици, защото никой от тях не защитава интересите на българите.

Управляващите водят една прокремълска политика, която е опасна за нас. ЕС е против „Южен поток”, а тук се чудят как да обяснят смисъла на този опасен проект. Ако не се сложи край на тази лудост, има опасност или Европа да ни изгони, или ние сами да се изолираме от нея. Управлението на БСП, ДПС и "Атака" е най-антибългарското и най-продажно в годините на прехода, но в тежка криза е и дясното. Големият проблем за реформаторите е връзката им с партия, която възхвалява Ердоган, който е един психопат. Правителството на Ердоган не е приятел на България, но нашите политици не реагират срещу манипулациите им. ГЕРБ съм ги защитавал, защото имаха солидна макрорамка, поддържаха една добра данъчна система, водиха битка с престъпността, но направиха две огромни прегрешения – лансират „Южен поток” и наложиха мораториум на шистовия газ. Не лобирам за шистовия газ, а за България, за бъдещето й. Длъжни сме да знаем поне какво има в недрата на земята ни, предупреди Алексиев.