​НСИ започва eсенното броене – българите, които учат в чужбина

Изследването се прави за първи път, с цел регистриране мобилността на българите

Националния статистически институт (НСИ) започва ново изследване, с което ще бъде проверявана образователната мобилност на българите. Става дума за наши сънародници, които са продължили образованието си в чужда страна.

Такова изследване се прави за първи път в страната и е част от целите Европа 2020 и стратегията 20% от завършващите висше образование в ЕС да са имали период на обучение в друга страна.

В изследването ще бъдат интервюирани около 30 хил. младежи на възраст от 18 до 34 години.

Резултатите от проучването ще бъдат използвани за създаване на национална политика в сферата на образованието, както и анализ на образователното равнище в страната, обясни зам.-председателят на НСИ Богдан Богданов.

След събирането на тези данни ще бъде изготвен анализ за бъдещи действия в сферата на образованието - какво да се промени, върху какво да се акцентира, както и ще бъдат изработени политики за изискванията на пазара на труда.

Броят на чуждите студенти, които се обучават в страната за миналата учебна година, е 11 282 студенти.

Повечето от тях са от съседните Балкански държави, но има студенти и от Великобритания и Близкия изток. Половината от тях идват да учат у нас медицина, стоматология или фармация, има обаче и такива, които идват да изучават технически специалности.

В същото време българите, които се обучават в чужбина по данни за 2012 г. показва, че над 16 хил. души се обучават в чужди страни. Най-много предпочитат да отидат във Великобритания и Германия, където учат по над 7 хил. студенти, както и останалите европейски страни, включително дори и Исландия.

Един от недостатъците, за които стана ясно при представянето на проучването е, че след анкетирането ще стане ясен обемът не на българите, които действително отиват да учат в чужбина, а само броят на тези, които са били някъде и са се завърнали.

Не е тайна обаче, че повечето българи, отишли да учат в чужда страна предпочитат да останат и да се реализират там.

Също така и тези, които са на по 18 години и са заминали да учат през настоящата учебна година, ще останат извън проучването, чиито резултати трябва да бъдат готови през март 2015 г.