Превръщат наши сънародници в Италия в "бели роби"

Надницата им на ден е 5 евро на час, но никой не се грижи за подслона, храната и здравните им проблеми

Български сезонни работници живеят при нечовешки условия в Италия, независимо от подписаните договори. Техните работодатели не само не спазват трудовите им права, но и ги третират като "бели роби". 

Наши сънародници са наети за гроздобера край град Асти, в една от най-популярните със своите вина северна италианска област Пиемонте. Там се произвеждат едни от най-хубавите шампанизирани вина - около 120 милиона бутилки годишно. Сезонните работници – около 150 души, получават по 5 евро на час за 10-15 работни дни. Имат обаче само двудневни договори с местни кооперации, които освен, че не поемат грижата за подслон и храна, при здравословни проблеми не желаят намесата на здравните органи, съобщи БНР.

Българските гроздоберачи живеят в подобия на палатки, разполагат само с две химически тоалетни, а топлата вода е блян. С големи лишения успяват да спестят около 300-400 евро и непрекъснато трябва да искат полагаемото им се от своите работодатели.

Кметът на селището Канели - Марко Габузи, край което бивакуват българските гроздоберачи, заяви, че трябва да се вземат съответните мерки, за да не се допускат подобни ситуации. Досега, за експлоатация на имигрантски труд се славеше само южна Италия.