Какво се случва с организма ни, когато страдаме от недостиг на витамин С

Най-добрият начин да се предотврати недостиг на витамин С е яденето на плодове и зеленчуци

Витамин С е водно-разтворим витамин, който е от съществено значение за клетъчния растеж и възстановяване на тъканите. Известен също като аскорбинова киселина, този витамин проявява силни антиоксидантни свойства, предпазва тялото от клетъчни и молекулни вреди, причинени от свободните радикали.

Според Медицинският център към Университета в Мериленд, много хора могат да бъдат с лек недостиг на витамин С. Това е свързано с множество здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. 

Витамин С и образуването на колаген Витамин С е от съществено значение за синтеза на колаген,който е важен структурен компонент на съединителната тъкан, хрущялите, кожата, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове. Витамин С, като основна хранителна съставка спомага клетъчния растеж, възстановяването на тъканите и зарастването на раните. Дефицитът на витамин С спира синтеза на колаген и може да доведе до дегенеративни ставни заболявания, при които ставите стават болезнени и подути.

Симптоми на недостиг на витамин C са отслабена съединителната тъкан, отслабени кръвоносни съдове и капиляри и скованост на мускулите. Резултатите от дефицит на витамин С се изразяват в нарушено зарастване на рани, вътрешни кръвоизливи, подути и кървящи венци, отслабен зъбен емайл и разклатени зъби. 

Витамин С е мощен и ефективен антиоксидант, който унищожава свободните радикали, които причиняват : увреждане на клетката, ускоряват процесите на стареене и могат да увеличат риска за развитие на различни видове рак. Витамин С засилва имунната система, предпазва от вирусни и бактериални инфекции, и поддържа целостта на имунната система чрез защита на белите кръвни клетки от оксидативен стрес и повреди, причинени от свободните радикали. 

Ранните симптоми на недостиг на витамин С при възрастни включват слабост, сънливост и раздразнителност; по-късни симптоми включват понижена имунна функция, респираторни инфекции, загуба на тегло, анемия и жълтеница. 

Диета, бедна на пресни плодове и зеленчуци е най-честата причина за недостиг на витамин C. Плодовете и зеленчуците губят две трети от тяхното съдържание на витамин С в процеса на готвене и консервиране. Витамин С е чувствителен към светлина, нагряване и кислорода на въздуха. Поради тази причина, суровите плодове и зеленчуци, съдържат най-високо съдържание витамин С. 

Пушенето или излагане на пасивно пушене, както и физическото и психическо претоварване, също разрушават в тялото количествата на витамин С. Хронична диария, употребата на алкохол и анорексия също могат да увеличат риска от недостиг на витамин C.

Най-добрата терапия срещу дефицит на витамин С е увеличаване приема на пресни плодове и зеленчуци в дневното меню.  Добри източници на витамин С са ягоди, портокали, домати, броколи, манго, зелени чушки, киви, зеле, червени чушки и диня.

На помощ в борбата с недостигът на витамин С в нашите тела, не на последно място се включват хранителните добавки. Те са един добър начин за увеличаване на приема на този важен витамин заедно с добрата здравословна диета.