Бабини рецепти за болни стави

Славата за лечебните свойства на някой билки и плодове обаче се носи от векове

Успоредно с класическата медицина, рецепти от народната медицина са незаменим помощник в борбата със ставните проблеми. И макар тя да не може винаги да се справя сама, славата за лечебните свойства на някой билки и плодове обаче се носи от векове.

Див кестен

За външно мазане. Препоръчва следната рецепта: кестените се обелват, счукват и поставят в ракия. Съотношението на плодовете към алкохола е 2:10. Полученият извлек се прилага за разтриване. Някой народни лечители твърдят, че алкохолът може да се замени със спирт. Готовата смес се оставя на тъмно за месец, след което също е готова за употреба.

Дафинов лист

Една опаковка дафинов лист се вари от 3 до 5 минути в 300 милилитра вода. Прецежда и се пие на глътки през целия ден. Прави се общо 3 дни, като през този период се препоръчва да се консумират по-малко белтъчни храни, а повече зеленчуци и плодове.

Липа

Препоръчва се да се прави компрес с липов цвят, който се поставя директно върху болното място, за да облекчи. Една шепа липа се запарва с 1 чаша вряла вода за 20 мин. Лечебната течност се прецежда и се използва за компреси.

Процедурата се прави всяка вечер малко преди лягане.

Хвощ и коприва

Чай от хвощ се пие два пъти на ден. Дозата е по половин чашка на прием. Към тях се прибавят и 4 чаши чай от коприва, който също е попарен и оставен за малко да изкисне.

Ленено семе

Маслото от ленено семе е богато на Омега 3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението при ставни проблеми. На ден се приемат по 3 супени лъжици.

Лют червен пипер

Народните лечители твърдят, че това е мощно средство с анти-възпалителен ефект. Доказано е , че червеният пипер забавя симптомите на артрита. Носи облекчение в ставите, тъй като стимулира освобождаването на ендорфини в тялото.

Джинджифил

Джинджифилът е още едно страхотно анти-възпалително средство, което също действа чрез затоплящ ефект върху ставите.

Босвелия ( или познат още като тамяново дърво или индийски тамян)

Тази билка подобрява подвижността, като смъква оттока в ставите. Има и противовъзпалителен ефект. Отново действа чрез компреси.