Тестват безплатно Синдрома на Даун

Манипулациите без такса са част от новата стратегия за подобряване на майчиното и детско здравеопазване

Отделението по медицинска генетика в пловдивската университетска болница започна безплатни изследвания за хромозомни аномалии при бременни жени, съобщи БНТ. Основно ще се следи за най-масовото генетично заболяване - Синдром на Даун. Манипулациите без такса са част от новата стратегия за подобряване на майчиното и детско здравеопазване. Досега за подобен анализ се плащаше най-малко 40 лева, а здравната каса не поемаше изследванията.

Най-добре е скринингът да се направи във времето между 11 и 13 гестационна седмица. Тогава с до 95% точност би могъл да се определи рискът от хромозомно заболяване. "Ако бременната пропусне този срок, може да дойде за дородов биохимичен скрининг във втори триместър, който е между 15 и 20 гестационна седмица и показва риска, в замисимост от възрастта, до 60-80%", обясни доц. Вили Стоянова, началник на отделението по медицинска генетика на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Тя каза още, че резултатите от анализа не бива да притесняват бъдещите майки, защото те не са диагноза, а само вероятен риск. Най-сигурното доказателство за наличието на заболяване може да се даде след допълнителна манипулация, която лекарите наричат амниоцентеза.

Д-р Цаню Кръстев, специалист по медицинска генетика, пояснява, че при амниоцентезата се добиват клетки от плода, отглеждат се при определени условия и това дава възможност да се получат и хромозомите на плода.

Медиците препоръчват на бременните жени да се възползват от безплатния скрининг, независимо от възрастта си. Синдромът на Даун представлява около 3-4% от генетичните аномалии.