Прочистването на организма от токсини е мит!

Детоксикацията и отмиването на шлаки и токсини са само концепция, позволяваща да се продават стоки и услуги

Ако тялото действително е натрупало отровни вещества, има нужда от токсиколог, а не от диета със сурови зеленчуци или хидроколонтерапия. Няма нищо по-привлекателно от това да “прочистиш” организма си с чаша морковен сок или клизма, но за съжаление няма да се получи. Защото “детоксикацията” и “отмиването на шлаките” са само концепция, позволяваща ефективно да се продават стоки и услуги. В действителност не съществува нито един метод за “измиване” на органите и тъканите в човешкото тяло до блясък. Пък и не е нужно - здравият организъм прекрасно се справя с тази задача.

Думичката “детоксикация” има две значения - казва Едуард Ернст, професор по комплементарна медицина в Ексетърския университет. Според първото значение се подразбира избавяне от последствията при злоупотреба с наркотици, а според второто - това е метод, който “лечителите” използват, за да ви вземат парите, “избавяйки” ви от несъществуващи “отровни шлаки”. Ако тялото действително е натрупало отровни вещества, от които не е могло само да се избави, е нужна помощ от реаниматолог и токсиколог, а не от диета със сурови зеленчуци или хидроколонотерапия. В здравия организъм точно бъбреците, черният дроб, кожата и дори белите дробове извършват детоксикацията и никакъв метод не може да накара нещо, което работи добре, да работи още по-добре. През 2009 г. учени от популярна здравна асоциация се обърнали към 15 производители на препарати за детоксикация с молбата да им разяснят механизма на работа на тези средства. Но нито един от тях не е могъл дори еднозначно да формулира какво означава думата “детоксикация”, а какво остава да разгадаят токсините.

И въпреки всичко продуктите и услугите за избавяне от токсини са огромен брой - таблетки, чайове, прочистващи организма настойки, маски за лице, соли за вана, шампоани, душ-гелове. А също така йога, изчистващи козметични процедури, масаж и диети. Вярно, подлагайки се на “диета за прочистване от шлаки”, могат да се свалят някой и друг килограм, но към шлаките това няма никакво отношение. 

Какво е хидроколонотерапия? Привържениците на този метод заявяват, че години наред фекалиите се лепят по стените на червата и постепенно се усвояват обратно в организма. За щастие нито един лекар никога не е виждал такава митична картинка, но за сметка на това винаги може да се намери “специалист”, който да “предотврати” това “бедствие”, като просто увреди червата ви с подобна процедура.

Има и други тактики за изчистване на червата. В “спасителните” таблетки производителите нерядко добавят полимери и хранителни оцветители. И когато отиде до тоалетната, човек се убеждава в “ефективността на избраната от него програма”. Но този наивник няма ни най-малка представа за това, което се случва в организма му след прием на такива хапчета. Един от начините за “изхвърляне на шлаки” е гладуването или меню с продукти от някаква единствена група.

Катрин Колинз, диетолог в лондонската клиника Сейнт Джордж, смята, че такъв подход е коренно погрешен. “Забраната на определени групи продукти или консумирането само на няколко такива групи не е това, което ви е нужно - казва тя. - Същинският детокс е отказът от пушенето, редовното спортуване и здравословна, пълноценна диета”.

Пресните плодове и зеленчуци, рибата, зехтинът, пълнозърнестите продукти, ядките - ето тези храни ще принудят организма като цяло и в частност имунната му система да функционират най-ефективно. Практически всеки диетолог ще потвърди това.”

(myclinic.bg)