Който се чувства по-млад за възрастта си, отлага смъртта

Връзката между усещането за възрастта и смъртта вследствие на сърдечносъдови болести се оказва много силна, според изследователи

Възрастните хора, които се чувстват с няколко години по-млади, отколкото са в действителност, са с по-малък риск от внезапна смърт в сравнение с хората от същата възрастова група, които се чувстват по-възрастни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Изследователите анализирали резултатите от проучване, обхванало 6489 души на средна възраст 65,8 години.

Близо 70% от от участниците се чувствали с 3-4 години по-млади, отколкото са в действителност, 25,6 на сто имали усещането, че годинките им са толкова, колкото са в действителност, а 4,8 на сто - че са по-възрастни с поне една година.

Здравословното състояние на участниците било проследено 99 месеца. През този период нивото на смъртността сред онези, които се чувствали по-млади, било 14,3%, сред имащите усещането, че годинките им са толкова, колкото са в действителност - 18,5 процента, а сред участниците, които се чувствали по-възрастни – 24,6%.

Връзката между усещането за възрастта и смъртта вследствие на сърдечносъдови болести се оказала силна, но не и между това чувство и заболяването от рак, отбелязаха изследователите.

"Механизмите, които са в основата на тази връзка, си заслужава да бъдат проучени допълнително, както и редица поведенчески фактори, които стимулират доброто здраве, като поддържане на здравословно тегло и следване на лекарските препоръки", заяви Айла Рипън от Лондонския университетски колеж.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine.