България е ендемична на една много подобна на „ебола” болест

Това е кримската хеморагична треска, според проф. Марияна Стойчева

Нашата страна е ендемична на една много подобна на „ебола” болест, това е кримска хеморагична треска, каза по Радио Фокус проф. д-р Марияна Стойчева, началник на Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Разликата между двете заболявания е, че при „ебола” са заразни всички биологични течности на пациента, а при кримската хеморагична треска - само кръвта. Това още повече повишава възможността от заразяване.

Няма принципни различия между двете болести, каза още проф. Стойчева. Място за притеснение винаги има, но не може да се твърди, че у нас не сме подготвени и че това е нечувана болест. За съжаление няма все още в света етиологично лечение - насочено към премахване на причината, отключваща заболяването, за да се борим срещу вируса. Затова навсякъде специалистите се борят срещу уврежданията, които той е предизвикал, каза медикът.

Болните от „ебола” могат да попаднат навсякъде, във всяка клиника, затова специалистите трябва да са потенциално подготвени. В Инфекциозната клиника на най-голямата болница в Пловдив – Университетската, все още не са получени извънредно инструкции от министерството във връзка с болестта „ебола”. Но клиниката разполага със специалисти, които се занимават точно с тези болести. Това е една от болестите, които се изучава и преподава и на студентите, каза проф. Марияна Стойчева. Хората, пътували до Африка и усетили най-малко неразположение до три седмици след пътуването трябва веднага да се обърнат към личния лекар, или специалисти епидемиолози за консултация, съветват те. По-добре да е излишно безпокойство, отколкото да пропуснем нещо реално, каза проф. Стойчева. Един от основните признаци за болестта е повишената температура.