60-годишна бере душа, кожата й пада

Жената е приета със смъртоносния синдром на Лай, развила го след прием на обезболяващи таблетки

60-годишна бургазлийка от 8 дни бере душа във варненската Военноморска болница във Варна със смъртоносния синдром на Лайл, съобщава сайтът Петел.бг. Жената го развила след прием на обезболяващи таблетки. Болестта поразява кожата, която се покрива с мехури и се свлича като при изгаряне. Засягат се и лигавиците - в устата, ушите, стомашно-чревния тракт, очите. Епидермисът изглежда като сварен и буквално се бели, затова лечението е дълго и сложно като при тежко обгорели, обясни шефката на клиниката по токсикология във ВМБ доц. Снежа Златева, цитирана от "Труд".

Синдромът на Лайл е рядко срещан, но при 90% от заболелите води до смърт, тъй като има огромен риск от сепсис. Причина за тежкото състояние е алергия, която се получава при употреба на медикаменти. Бургазлийката била повалена от вирусна инфекция и докато се борела с нея, пила обезболяващите, на които организмът й реагирал толкова остро. Миналата пролет 40-годишна варненка също преживя кошмара да остане без кожа, след като получи алергия от предписан от лекар препарат.

"За щастие пациентите са малко. Годишно лекуваме по един-двама души с такава диагноза. Досега сме спасили всички", каза доц. Златева. Според нея едва след седмица интензивни грижи животът на бургазлийката ще е извън опасност. Възстановяването й ще трае поне още месец, в който по увредените участъци трябва да поникне нова кожа.