Защо ми пада косата?

Ако косата ви изтънява или опада повече от обичайното, със сигурност се вълнувате каква може да е причината. Дължи ли се косопадът на стрес, наследство от гените на роднините ни ли е, или съществува и друг фактор за наличието му? Отговорът е "да" и за трите предположения, пише сайтът Аbout health".

Косопад в рамките на нормалното:

Всеки от нас губи по около 100 косъма дневно от косата си, като се има предвид, че средно всеки човек има на главата си около 100 000 косъма. Това се дължи на няколко фактора:

– Средно един косъм "живее" на главата ви в продължение на 4 години и половина. После той пада, а след 6 месеца израства нов на негово място.

– Миенето на косата, сушенето й и сресването също могат да ви лишат от няколко косъма, което се случва на по-голямата част от хората.

– Възрастта също е фактор. След 30-годишна възраст, а понякога и преди, мъжете и жените започват да губят повече коса, като при представителите на силния пол това се случва с по-бързи темпове.

Наследствен косопад:

Генетичната загуба на коса не се дължи на увеличен брой падащи косми, както много хора си мислят, а на недостатъчното количество нови, които да заменят падналите. Наследственото оплешивяване се свързва с няколко фактора:

– Пол – наследственото оплешивяване се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. При жените също може да се наблюдава характерно оплешивяване, но за разлика от мъжкото, предната част на скалпа обикновено не се засяга.

– Възраст – до 30-годишна възраст един на всеки четирима мъже оплешивява. До 60-годишна възраст двама на всеки трима мъже е оплешивяващ или вече плешив.

– Хормони – наследственото оплешивяване е свързано с тестостерона. Жените, които имат повече тестостерон, с годините започват да губят повече коса – т.е. не им растат достатъчно нови косми. Това е една от причините за мъжкото оплешивяване с времето.

Стресът и косопадът:

Може да сте чували, че стресът е сред причините за косопад. Според учените това е абсолютно вярно. Силният физически или емоционален стрес – свързан например с болест или операция – може да се окаже причина за два вида загуба на коса.

– Единият, който е и по-често срещан, се нарича телогенен ефлувиум.

Телоген ефлувиум се характеризира с общо оредяване на косата и обикновено настъпва в резултат на някакви травматични събития, причинили достатъчно стрес, който да се намеси в нормалния цикъл на растежа на косата. Обикновено косата спира да расте, голяма част от нея опада 2 или 3 месеца по-късно, а след 6 до 9 месеца започва да расте отново.

– Другият тип е алопеция ареата. Това е третата най-често срещана причина за косопад. Тя се характеризира с откъслечни области на загуба на коса на главата, но може да обхване и други зони на тялото. Смята се, че се дължи на проблеми с имунната система, но все още не знае много за това състояние. В много случаи косата започва да расте спонтанно след различни периоди от време, но в малка част от случаите проблемът може да е по-тежък и продължителен и да се налага лечение.

Други причини за косопад:

Има и други фактори, които могат да причинят падане на косата. Например:

– заболяване
– хормонални промени
– бременност, раждане или противозачатъчни хапчета
– химиотерапия

Ако косата ви изтънява, започнали сте да оплешивявате или ви се струва, че се случва нещо необичайно с косата ви, най-добре е да се свържете с доктор, за да установите дали има някакъв проблем и каква е причината за него. Ако смятате, че всичко може да се дължи на стрес, можете да откриете някакво занимание, с което да разпускате напрежението след края на работния ден.
Източник: "About health"