Лекари предупреждават: Грипът ни връхлита в началото на ноември

​Тази зима грипът не се очаква да ни изненада с различни щамове спрямо миналата.

Вероятно първите болни ще бъдат регистрирани в началото на следващия месец, твърдят специалисти. Съставът на противогрипната ваксина, която ще се предлага на пазара, остава същият. Оказа се обаче, че миналата зима са се имунизирали срещу грип едва 2% от българското население.

Предишната зима е регистрирана по-висока заболеваемост от грип спрямо предходни години. Доминирал е свинският вирус, заради което и случаите на пневмонии са били повече, обяснява проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания.

Директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев припомни, че съществената разлика между грипа и острите вирусни инфекции, които засягат някои от нас и в момента е, че при грипа има усложнения, които се изразяват най-често в пневмониите. При една малка част болни от грип се развива засягане на централната нервна система, но това са редки случаи. Добре е да се знае, че нормални грипни епидемии, при които ако се взимат мерки, на първо място хигиенни, на второ - имунизация, нещата попадат под контрол, коментира проф. Кантарджиев.

От Българския лекарски съюз добавиха, че средно всяка зима у нас от грип боледуват между 5% и 2% от населението. В България обаче имунизациите не са широко разпространени. Ако у нас миналата година са се ваксинирали 2% от населението, то в Холандия например този процент е равен на 70.

От Лекарския съюз организират информационна кампания, насочена към имунизирането срещу грип на медицинските лица у нас. Инициативата ще обхване градовете София, Пловдив и Плевен. Предполага се, че всяка зима 1/4 от медиците влизат в контакт с грипа, заради което е наложително те да бъдат ваксинирани, добавят специалисти.