Кръстословиците забавяли развитието на Алцхаймер, за разлика от компютърните игри

В момента у нас няма нито един дневен център, в който да се полагат грижи за тези хора, въпреки че това е третата по значимост болест в света.

Решаването на кръстословици, четенето, свиренето на музикални инструменти и рисуването забавят развитието на Алцхаймер. От друга страна компютърните игри имат негативен ефект. Това заяви невролога проф. Лъчезар Трайков по време на пресконференция. На 21-ви септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер

Според статистиката че болните с Алцхаймер у нас са около 100 000 души. Болестта покосява най-често мъже и жени на възраст над 50 години. Заболяването се причинява от белтък, произвеждан в мозъка, появата, на който никой не може да обясни. Един от начините за забавяне на болестта е да се стимулират здравите клетки.

Един от начините за справяне с болестта е чрез стимулиране на умствената дейност, припомнят специалистите. Сред тях са рисуване, четене, решаване на кръстословици. Компютърните игри, както кофеинът и никотинът са много неблагоприятни.