Азербайджан прояви интерес към двойно разширяване на "Чирен"

Газохранилището може да достигне 1 млрд. куб. м газ

Азербайджанската държавна компания СОКАР заявява интерес към разширяването на газовото хранилище “Чирен”. Това стана по време на среща в Баку на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков с представители на компанията. Сега обемът на хранилището е 550 млн. куб. м газ, след разширението ще бъде 1 млрд. Станков е информирал партньорите от СОКАР за газовите връзки с Гърция и Турция и значението им за Южния газов коридор. 

При окончателното инвестиционно решение за газовата връзка с Гърция е заложена опция капацитетът да се увеличи над 10 млрд. куб. м при интерес от газовите компании. От СОКАР са препотвърдили резервирания капацитет от 50 млн. куб. м за интерконектора с Гърция в рамките на първата фаза на пазарния тест. Най-малко същият капацитет ще бъде заявен и през втората фаза, която се провежда в момента. 

С изграждането на газовата връзка с Гърция България изпълнява ключово условие по договора за доставка на природен газ от находището “Шах Дениз 2” на 1 млрд. куб. м от 2020 г. Станков и представителите на СОКАР се договориха да разгледат възможностите за увеличаване на обемите на природен газ за България и от други находища в Азербайджан. Станков се срещна и с азербайджанските си колеги заместник-министрите на енергетиката Сюлейман Савадов и Балаш Абасов. По думите на Абасов България има възможност да бъде “прозорецът” на Азербайджан към Европа.