Дончев: ЕС иска да намали евросредствата, защото очаква искания за по-малко плащания

Предложеното намаление от Съвета на ЕС няма да доведе до съкращаване на общо заделените средства за оперативните програми

Вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев призна за забавено изпълнение на европейските програми за периода 2014-2020 година. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера до депутат, предаде БГНЕС. Повод за въпроса е информацията, че страните-членки на ЕС ще получат по-малко средства за 2017 г. по фондовете заради увеличените разходи по прием на мигранти.

Дончев е категоричен, че предложеното намаление от Съвета на ЕС няма да доведе до съкращаване на общо заделените средства за оперативните програми от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г., нито до съкращаване на бюджетите. “Предложените намаления се основават в значителна степен на прогнозата на ЕК за сравнително нисък размер на плащанията, които държавите членки ще поискат за изпълнение на оперативните програми през 2016 и 2017 г. спрямо плащанията, които ще бъдат поискани към края на програмния период. Следва да се има предвид и сравнително късното одобрение на цялата нормативна база на ЕС за управление на ЕСИФ през 2014-2015 г. и удължените преговори за оперативните програми между Комисията и държавите членки”, пише Дончев.

С това на практика признава за забавеното изпълнение на усвояването на европейски фондове в последните две години. В заключение вицепремиерът по управление на средствата от ЕС уточнява, че все още решение за Бюджет 2017 г. не е взето, а това ще стане след консултации с Европейския парламент. Досега отговорник на бюджета на Европейския съюз беше еврокомисар Кристалина Георгиева.