Устойчивост на банките установиха стрес тестовете на банковата система на Европа

Най-слаби резултати отчетоха банките в Италия, Испания, Ирландия и Австрия

Резултатите от стрес тестовете на основните банки бяха публикувани от Европейския банков орган (EBA) на ЕС късно вечерта в петък. Според тях най-зле са се представили банковите институции в Италия, Ирландия, Испания и Австрия, съобщи Reuters.

Като цяло резултатите показват устойчивост на банковия сектор в Европа при неблагоприятна ситуация. Те не дават оценки от типа "издържал"/"не издържал", а ориентират надзора за състоянието и за това къде трябва да се насочат усилията.

Най-слаби резултати отчетоха италианската Monte dei Paschi, австрийската Raiffeisen, испанската Banco Popular и две от големите ирландски банки. Сред 12 най-слабо представили се са и германските най-големи банки Deutsche Bank и Commerzbank, пише Reuters.

Италианската UniCredit също е сред банките, които се представят лошо. Тя обяви, че ще работи с надзорните органи, за да се види дали трябва да се предприемат мерки в бъдеще, отбелязва информационната агенция.

В стрес тестовете са включени 51 банки от 16 страни. Те трябваше да проверят дали банките могат да издържат при сериозен срив на икономиката и цените на имотите.

Банките от Португалия и Гърция не са включени в тестовете, които започнаха през февруари.