Лондонското сити губи 100 000 работни места

Големите банки обмислят планове да преместят хиляди работни места във Франкфурт и Дъблин

Лондонското сити е изправено пред опасността да изгуби 100 000 работни места, ако работещите във финансовия център банки да прекратят бизнеса си в Лондон и да го преместят в други европейски финансови центрове. 

Големите банки обмислят планове да преместят хиляди работни места във Франкфурт и Дъблин. 

Morgan Stanley вече е започнала преместването на 2000 свои служители, но източници близки до банката разкриха, че наистина има план за преместването на 1000 работни места извън Великобритания. 

JP Morgan заявиха, че може да преместят до 4000 свои служители, но няма да напускат Лондон. 

От HSBC на свой ред съобщиха, че може да преместят 1000 служители, а Goldman Sachs казаха, че ще преместят част от бизнеса си във Франкфурт.

Ако това се случи, това ще е огромен удар по Ситито, определяно като "златната кокошка" на британската икономика.

Като пореден символичен удар по статута на Лондон като европейска финансова столица, европейският финансов регулатор Европейският банков орган, в който разполага с около 160 служители в британската столица, обяви, че ще съкрати броят им. 

Авторитетен трейдър, който работи за една от големите банки в Ситито, каза пред "Мейл": 

"До целия персонал бе изпратено писмо, в което ни уведомиха, че въз основа на резултата от Брекзит компанията може да вземе някои съдбоносни решения, но засега бизнесът си тече по обичайно . Опитваме се да сме оптимисти, но все повече хора се притесняват, че в понеделник ще им звъннат от човешки ресурси". 

В навечерието на вота изпълнителният директор на Лондонската фондова борса Ксавие Роле предупреди, че референдумът може да доведе до загубата на 100 000 работни места.