България с реални шансове за пари по плана "Юнкер" за интерконектора с Гърция

Този план предвижда инжектиране на 300 милиарда евро в европейската икономика

България има сериозен шанс да получи европейско финансиране за газов интерконектор на границата с Гърция.

Това стана ясно от изявление на Илияна Цанова - бивш служебен вицепремиер и настоящ зам.-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции, т.нар. фонд "Юнкер", в ефира на ТВ+.

Парите могат да дойдат именно в рамките на този план, който предвижда инжектиране на 300 милиарда евро в икономиката на Стария континент.

"Два български проекта са включени в плана "Юнкер", каза Цанова, след като водещият заяви, че няма нито една наша фирма, одобрена за финансиране.

България била една от първите страни, представили проекти. Няма обаче все още директно финансиране на голям проект по плана. До момента финансирането е насочено към по-големите икономики нв Европа, които имат по-сериозни проекти, например в научната сфера.

Тъй като живее в Лондон, Цанова говори и за насрочения точно след месец референдум "за" или "против" оставане на Великобритания в ЕС.

"Не е ясно какъв ще бъде изходът. Последните проучвания показват изключително близки резултати, с малък превес за оставане в ЕС. Към днешна дата е невъзможно да се предвиди крайния резултат. Още повече, една пета от хората не са решили как ще гласуват. Техният вот в голяма степен ще предопредели крайния резултат", каза бившият вицепремиер.

Според нея несигурността и неизвестността се отразяват върху икономическия живот. Цените на недвижимите имоти започнали да падат, което напоследък не се е случвало.

"Но последствията ще бъдат много негативни не само за Великобритания, но и за цяла Европа. Притеснява ме, че евентуален "Брекзит" ще бъде лош прецедент, който ще промени парадигмата за разширяване на ЕС. Надявам се проевропейският вот да се мобилизира. Това засяга цяла Европа", смята Цанова.

Тя коментира и решението на президента Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат.

"Мога да кажа само най-дълбоки уважения към този проевропейски лидер. Познавам и човека, и държавника Плевнелиев. Имаше силен мандат и направи много за България. Надявам се той да намери начин да доприсася за българския обществено-политически живот и след оттеглянето.“