Нинова плаши: Бюджет-2016 вещае финансов срив, икономически застой и бедност

Тя бе категорична, че със сигурност БСП ще настояват за актуализация на Бюджет – 2016 година.

Това е първият бюджет, който се приема без нито едно изказване от страна на управляващите, в отсъствието на министри от кабинета. Мълчат като риба, натискат само бутоните. Но това е показателно – така се държат хора, които няма аргументи. Така депутатът от БСП Корнелия Нинова обрисува картината на днешните дебати по Бюджет – 2016 година в пряко включване от НС по БНТ.

Неговата съдържателна част тя определи в обичайната риторика на социалистите, когато са в опозиция.

Ако трябва да определя бюджет най-кратко, това е финансов срив, защото води до увеличаване на дълга; икономически застой – защото не предвижда конкретни мерки за производство и икономика; и обедняване на хората, предвид това, че са замразени доходите и социалните плащания, при увеличаване на задълженията им към държавата, посочи червеното острие.

Нинова и този път не пропусна да разкритикува както реформата в здравеопазването, така и пенсионната реформа, които с нищо не гарантират на гражданите нито по-добри здравни услуги, нито по-високи пенсии, както обещават управляващите. Критична според нея остава ситуацията и за безработните у нас, които официално са 400 000, от които само 6 000 ще могат да си намерят работа. Тревожен е и фактът, че са орязани парите за майките, които ще продължават да получават майчинство в размер на 340 лв. Според Нинова това е абсолютно неправилен подход, при все, че един от най-тежките ни проблеми е демографският.

Тя бе категорична, че със сигурност БСП ще настояват за актуализация на Бюджет – 2016 година.

Догодина очаквам управляващите да съберат около 2 млрд. повече приходи, които най-вероятно ще отидат за президентските избори. Те ще бъдат раздадени на кметовете, за да осигурят едни спокойни избори за президент. Ако не съм права – нека се опитат да ме опровергаят в зала, коментира Нинова.

Тя изрази надежда, че след като вече в пленарна зала министрите на Борисов, може би ще се състои дебат в парламента, какъвто не се е случил по време на днешното заседание на НС.

Надявам се министрите да се включат в дебата за бюджета. Дано и те не мълчат като риби.  Жалко, че това става по тъмно. Моля ви остане будни вие, журналистите, поне до 23, до когато трябва да работим в парламента, призова на финала Корнелия Нинова.