Войната с ИДИЛ носи милиарди на европейската оръжейна индустрия

Франция, Германия, Великобритания и Италия вече обявиха, че ще увеличат разходите за отбрана

Отбранителната индустрия на Европа се готви за допълнителни 50 млрд. долара приходи след терористичните нападения в Париж от 13 ноември и обявената от правителството на Франсоа Оланд война срещу самопровъзгласилата се "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), пише Bloomberg.

Повече пари за сигурност

Франция, където Dassault Aviation произвежда изтребителите Rafale, замрази плановете си да съкрати почти 10 хил. военнослужещи. Германия ще похарчи допълнителни 8 млрд. евро за отбрана. Великобритания задели допълнителни 12 млрд. паунда (17 млрд. евро), повечето от които ще отидат в компании като BAE Systems. Италия също обяви във вторник, че ще отдели 1 млрд. евро повече за отбрана, след като представеният по-рано проектобюджет предвиждаше 2 млрд. евро съкращения за сектора.

Европейските правителства преосмислят политиките си за сигурност, след като в последните години кризата и изтеглянето от Афганистан и Ирак доведоха до значителни съкращения. Новите разходи ще натежат на националните бюджети, в които и без това отбраната започна да заема повече място след анексирането на Крим от Русия преди година. Така например този август Великобритания обяви, че ще отдели 2% от бюджета си за отбрана. Това е пожелателният минимален праг за членките на НАТО, който освен от Лондон се покрива още само от Гърция, Естония, Полша, САЩ и Турция.

"През 2015 - 2019 г. европейските разходи за отбрана ще нараснат с 50 млрд. долара допълнително в резултат на въведените тази година промени", прогнозира Финила Макгърти, старши анализатор за отбранителни бюджети в IHS Jane's. Само тази година бонусът за отбранителната индустрия се равнява на 11 млрд. долара, допълва тя. Това е пряко следствие от промените във Франция, Германия и Великобритания, започнали веднага след нападението срещу парижката редакция на Charlie Hebdo на 7 януари.

Конвенционално въоръжение

Непосредствено след атентатите от 13 ноември Франция се присъедини към въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия. Бомбардировките се извършват от изтребителите Rafale на Dassault. Това дава възможност на конструкторите да подобряват самолетите си, познали голям търговски успех в чужбина след мисиите си в Афганистан, Либия, Ирак, Мали и Централноафриканската република от 2007 г. насам.

Великобритания може да последва френския пример с бойно участие в Сирия. Ако досега страната използваше остаряващия Panavia Tornado за бомбардиране, сега Камерън потвърди, че юрофайтърите, произвеждани от BAE, ще имат занапред по-активна роля в подобни мисии. Лондон се готви да удължи живота на юрофайтърите с 10 години. Това на практика ще създаде два допълнителни ескадрона.

Великобритания освен това потвърди, че взима всички 138 изтребителя F-35 на Lockheed Martin, които вече е поръчала, като иска те да бъдат доставени спешно до 2023 г. Това означава, че двата самолетоносача, които сега строи, дотогава ще бъдат напълно окомплектовани с авиация. Означава също допълнителни приходи за британски компании, защото BAE е партньор в конструирането на F-35, а Rolls-Royce участва в производството на двигателите им, както и на тези за юрофайтърите.

Камерън потвърди също общия ангажимент с Франция за проектиране на бойни безпилотни самолети. Съгласно подписаното преди година споразумение британските BAE и Rolls-Royce заедно с френските Dassault, Selex, Thales и Safran разработват аналог на американския Predator. Airbus ще предложи усъвършенстване за наблюдаване и разузнаване на транспортния си военен A400M и на самолета-цистерна A330.

Военното министерство на Германия обяви през юни, че ще купи разработената в Европа система за въздушна отбрана MEADS и откри търг за многоцелеви бойни кораби.

Асиметричните военни действия ще изискват малокалибрени муниции. Пазарите го знаят и затова акциите на германския производител Rheinmetall нараснаха с 8% след атаките в Париж. Във вторник пък шведската Saab спечели поръчка за ръчни гранатомети за австрийската армия.

Кибервойна

Киберсигурността е друг ключов аспект в бъдещите разходи за сигурност и отбрана. Великобритания обяви във вторник, че ще задели 1.9 млрд. паунда (2.7 млрд. евро) през следващите пет години срещу онлайн действията на ИДИЛ. Лондон ще създаде специална единица, която да следи електронните комуникации на ислямистите. Акциите на Qinetiq Group нараснаха с 10% миналия четвъртък, след като бившата национална лаборатория за изследвания по сигурността обяви, че има засилен интерес към нейните сензори за следене.

НАТО също проверява своята система за киберотбрана, насочена срещу терористи или държави, като включително проведе едноседмично учение със симулации на едновременни онлайн атаки срещу военни радари.

Американската военна индустрия също ще се облагодетелства от превъоръжаването на Европа. Две от трите големи разходни пера, които Камерън обяви, включват сделки с компании от САЩ. Boeing спечели договор за осем торпедни катера, а General Dynamics - за 600 бронирани разузнавателни машини. Те трябва да бъдат в основата на бъдещите британски "ударни бригади" и ще бъдат доставени до 2025 г.