КЗК: От 2011 г. Трайчо Трайков знае за проблема с горивата, но не предприе нищо

Създаването на държавни акцизни складове е едно от решенията на проблема

В КЗК няма хора на ДПС, тъй като във времето, когато е избрана комисията, Движението не е било във властта. Това заяви по Нова ТВ Марио Гавраилов от Комисията за защита на конкуренцията.

Така той отговори на обвиненията на Радан Кънев, че КЗК е под контрола на политическа групировка и работата й е неефективна.

Гавраилов обясни, че още през 2010 година КЗК е правила проверка в сектора с горивата и в своя анализ са посочи като основен проблем, че търговците ни с горива не разполагат с акцизни складове, на които да разтоварват стоката. Те са монопол само една фирма – "Лукойл", която налага огромни наеми, които пък обезсмислят вноса на горива. Именно това й позволява да диктува цените на пазара с горива, реализирайки големи печалби от маржа с цените.

С писмо от 2011 година до Цецка Цачева, министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков сме алармирали за проблема. Но за съжаление не последва реакция от страна на управляващите. При пазарната икономика всеки купува евтино и продава скъпо. Истината е, че конкуренцията в този бранш е затлачена на пазара на едро, но това не се чу, въпреки че КЗК са алармирали за това. И макар да не сме установили нарушения на собствениците на сега съществуващите акцизни складове, те диктуват цените на пазара. Затова според КЗК едно едно от решенията е да бъдат създадени държавни акцизни складове, или да ползваме акцизните данъчни складове в другите държави. Там обаче също искат огромни наем, което е нерентабилно за българските търговци на горива, посочи още Гавраилов.