Иво Прокопиев: България е подготвена за последствията от кризата в Атина

Атинските банки у нас работят под натиск

Издателят и бизнесмен Иво Пропопиев коментира, че всички данни от социологическите проучвания в навечерието на избора в южната ни съседка са били разделени 50 на 50. В този смисъл изходът от днешния референдум е напълно непредвидим. Иво Прокопиев призна, че му се иска разумът да надделее и гърците да гласуват с “да” и да подкрепят плана на кредиторите, като по този начин поискат оставката на Сириза и на Ципрас, защото тяхното политическо неумение да водят преговори доведе страната до тази политическа криза, в която се намира в момента. 

Тогава ще има много по-ясна перспектива за страната с международна подкрепа и с план за реструктуриране на гръцката икономика. По думите му при отговор “не” гърците ще трябва да поемат загубата със собствените си спестявания и обедняването ще е много по-жестоко и “много по-незабавно”.

Иво Прокопиев припомни, че това не е първият дефолт за Гърция. “Само преди няколко години имаше дългова криза, в която частните кредитори бяха подстригани – те трябваше да отпишат голяма част от своите вземания като част от плана за реструктуриране, който в момента Гърция с новото си политическо ръководство в лицето на Сириза отказва да спазва. В момента се говори за фалит към официалните кредитори в по-голяма степен.”, каза още издателят. 

"Това означава спиране на разплащанията, което е на практика пълна финансова блокада на цялата държава, очерта той. Веднага възниква и въпросът може ли такава държава да бъде част от ЕС и еврозоната. Най-вероятно отговорът на този въпрос е “не”, защото макар и да няма разписана процедура, по която една държава излиза от еврозоната, ако всички останали гласуват за това тя да излезе, страната трябва да го направи", каза още бизнесменът.

Прокопиев коментира ситуацията в южната ни съседка от гледна точка на това, как тя ще се отрази на страната ни. „Ние трябва да имаме много ясна перспектива и пътна карта за еврозоната. Финансовата регулация у нас не е на добро ниво. Ако регулатор стане Европейската централна банка, няма да имаме съмнение, че то ще се повиши. Ако данните на Борисов, че е спестил 2 млрд. лева от контрабанда са верни, определено означава, че имаме прогрес във финансовия сектор. Ако кризата в Гърция беше преди няколко години, щеше да се отрази на България и на ЕС по-тежко, в момента сме много по-подготвени. Гръцките банки може и да нямат проблеми у нас, но филиалите им очевидно работят под натиск от страна на "майките", коментира Прокопиев. Той предупреди за кредитна суша у нас от 15% в банковия сектор, което според него е прекалено висок процент. По думите му половината от цифрата се дължи на кризата с КТБ, но и останалата половина също е изцеждащ за страната ни.

Извън темата Гърция и банковата система у нас Прокопиев заяви, че няма намерение да влиза в политиката. Той допълни, че ако Росен Плевнелиев се кандидатира за втори президентски мандат, ще го подкрепи, тъй като според него е достоен човек и политик.