Левон Хампарцумян: Еврото няма да се счупи - това е розовият сън на Ципрас

Относно гръцките банки в България – те са с гръцки капитал, но са български и самостоятелни. Отдавна не зависят от '

Розовият сън на гръцкия премиер – еврото да се счупи, няма да се сбъдне. И двамата с финансовия министър Варуфакис са много безотговорни хора, които се опитват да изнудват останалата част от Европа. Гърция ще научи урока си по трудния начин. Това заяви банкерът Левон Хампарцимян в ефира на Нова телевизия. 

Той беше категоричен, че правителството е безотговорно – не стигна до целите, които си беше поставило. Според него имаме интерес всичките ни съседи да са добре. „Това, че облигациите намаляват, е нормално. Пазарите реагират винаги нервно. Относно гръцките банки в България – те са с гръцки капитал, но са български и самостоятелни. Отдавна не зависят от „майките”, нямат право да поискат пари от нас. Всъщност те реално са собственост на ЕЦБ” коментира още той.

„Българските политици трябва да си поставят като национална цел влизането в еврозоната, ако бяхме в банковият съюз, заемът 4 милиарда щяха да се развият по друг начин. Не може да сме „наполовина бременни”. Колкото повече сме с развитата част на Европа, толкова по-малко ще ни влияят такива кризи. Ако някои имат директен бизнес с Гърция – ще пострада, ако не – може и да спечелят” допълни Хампарцумян.