Министър Танева: 1.4 милиарда ще отидат при земеделците по схема за директни плащания

Конкурентността на земеделието зависи от подкрепата на държавата, смята Десислава Танева

Не се поддавайте на корупция, на левчетата отгоре, които ви дават, не се поддавайте на консултанти и не подписвайте всеки вид договор, който ви предлагат, без да разберете какво подписвате. Борбата с корупцията в земеделието трябва да се прави от всички, които са заинтересовани и потърпевши от порочните практики в бранша. С този апел се обърна от ефира на Нова ТВ земеделският министър Десислава Танева.

Тя посочи, че усилията на нейния екип през тези няколко месеца са били насочени към подготовката на проекта по директните плащани за земеделци и фермери, която не е била подготвена и е имало опасност така да загубим повече от 1 млрд. европейски средства. Сега тези пари вече са осигурени и ще отидат целево по онези фермери и земеделски производители, които имат законодателни основания и си плащат рентата, за земята, която ползват и обработват.

Схемата за директно плащания е нова и нейната цел да даде по-добри резултати. Именно по тази програма ще бъдат разпределени над 1.400 млрд. европейски пари. Шанс да получат най-висока ставка от тях има млад земеделец на възраст до 40 години, който обработва 30 ха. Финансовата подкрепа, която може да получи е до 150 лв. за декар. Тази ставка може да се вдигне и да бъде по-висока, ако той избере и биологичното производство, обясни министър Танева

Тя призна, че е запозната с проблемите в Агенция “Рибарство и аквакултури”, която предстои да се преструктурира.

Има проблем в агенцията “Рибарство и аквакултури”. Над 200 души са били уволнени, това не е нормално. Една специализирана администрация се съставя трудно. Правенето на политики според регламентите се правят от 5-6 човека, което говори, че нямаме хора с експертиза. Не мога да защитавам администрация, за която имаме сигнали, че има проблем. В тази агенция предстои да бъде преструктурирана при пълна прозрачност и при спазване на правилата, посочи земеделският министър.

Танева обясни, че с ликвидацията на българското земеделие тръгва процеса на чисто предприемачески принцип на земеделието и когато влизаме в ЕС възстановяваме тези производства, които са най-евтини. 4-5 пъти е намаляло производството на някои традиционни селскостопански продукции. Затова сега внасяме чесън, картофи, зели, ябълки, които преди сме изнасяли. 

Според нея конкурентността на България зависи от подкрепата на държавата. И макар държавата ни да няма възможност да отделя такъв голям ресурс за селско стопанство, както развитите страни в ЕС, има предвидени средства в бюджета, които ще отидат целево за онези сектори, в които може да се възстанови производството до нива – както по количество, така и по качество, които да са конкурентни на предлаганите на пазара, обясни Танева.