Лукарски кани американски фонд да инвестира в България

Поканата е отправена към най-големия инвестиционен фонд за нови технологии в света Mass Challenge

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е поканил най-големия инвестиционен фонд за нови технологии в света Mass Challenge да разшири дейността си и да стъпи на българския пазар, съобщиха от ведомството.

Възможностите за инвестиции на фонда в България са били обсъдени на двустранна среща с технологичния консултант Рой Рахманинов в Ню Йорк.

Фондът Mass Challenge осигурява подкрепа на близо 130 новостартиращи бизнеса в рамките на всяка от четирите програми на акселератора (акселераторите са организации с комерсиална цел, които предоставят помощ от различно естество на стартиращи екипи (стартъпи) срещу дял в тях).

"В България има добри предпоставки за стартиране и развитие на иновативни технологични компании. Сравнително по-ниските разходи са определящ фактор, а успехите на български компании като Walltopia и Telerik в световен мащаб свидетелстват за потенциала на българските предприемачи." Това е заявил Лукарски на срещата. Той е посочил и

ролята на изграждащия се София тех парк в създаването на благоприятна среда за иновативен бизнес у нас. Първият технологичен и иновационен парк в Българя е представен в контекста на плановете за разширяване дейността на Mass Challenge, който към момента има установена мрежа в САЩ, Израел, Великобритания, Шотландия, Колумбия и Мексико.

Рахманинов в качеството си на доброволен консултант към фонда заявил готовността си да окаже съдействие на страната ни и на българските инвеститори.