Евродиректива: Изплащат гарантирани депозити 7 дни, след като затворят банка

​Евродирективата предвижда поетапно въвеждане на този срок до 2024 г. Ние - предварително и без преходен период

Гарантираните депозити в банка ще се изплащат 7 работни дни от датата, в която влоговете са станали неналични.

Това предвижда проект на нов закон за гарантиране на влоговете в банките, който правителството одобри и предстои да го внесе в парламента.

Целта на законопроекта е да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2014/49/ЕС за схемите за гарантиране на депозити.

Директивата обаче предвижда поетапно намаляване на срока за изплащане на гарантираните влогове при настъпване на гаранционно събитие, като тези 7 дни трябва да се постигнат към 1 януари 2024 г.

България го въвежда, без да се възползва от преходния период.

Мотивът е да бъдат гарантирани в максимална степен правата на депозантите, пише в правителственото съобщение. Така че този 7-дневен срок ще се задейства с влизане на закона в сила.

В новия проектозакон се запазва размерът на гарантираната сума - до 100 хил. евро.

Както “24 часа” вече писа, предвижда се обаче по-висока защита -

до 250 хил. лв., на влогове, открити поради важни социални събития в живота на човека. Сред тях са продажба на имоти за жилищни нужди, обезщетение, получено след развод, обезщетение при пенсиониране, изплатени застраховки и др. С по-висока защита ще са също обезщетения при извършени престъпления и др.

Правителството очаква законопроектът да бъде приет от парламента приоритетно, тъй като с него се отстраняват идентифицирани несъответствия от страна на Европейската комисия.

Заради тях има стартирала процедура за нарушение. Наказателната процедура бе стартирана заради забавеното изплащане на гарантираните депозити в КТБ.

Заради тази процедура целта е законът да е в сила от 1 януари 2015 г.