​Д.Добрев: "Белене" е затворена страница, "Южен поток" - само по правилата на ЕС

Само създаването на свободен пазар ще регулира цената на тока

Големите енергийни проекти не са най-важни сега за държавата и обществото. Най-важни са проблемите, свързани с енергийната ефективност и енергийната бедност, които трябва да бъдат решени. Това стана ясно от думите на депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Да обърнем внимание на енергийната ефективност и подкрепа на енергийно бедните – това са първите неща, които трябва да се направят. Санирането ще стартира от панелните блокове, а после – ще обхване и еднофамилните жилищни сгради, като се отпуска безвъзмездна помощ. Това ще има положителен ефект и върху икономиката. А моделите за осигуряване на парите за саниране са различни, като една от тези възможности е вземането на кредит от фонд към Световната банка, който с емитирането на ценни книжа да бъде върнат на банката, обясни бившият енергиен министър в ефира на БНТ.

Той подчерта, че за ГЕРБ “Белене” е приключена тема, “Южен поток” временно е спрян, докато не се уверим, че са спазени европейските правила и България няма да плаща заради това, че реализира проекта нарушавайки ги, а разговорите за 7-ми блок на Козлодуй може да продължат, само ако има икономически смисъл за България. Това, което ще се случи съвсем скоро обаче е, да бъде направени законодателни промени и те ще стартират с Държавната комисия за енергийно и водно регилуране.

Ще настояваме да променим закона така, че съставът на ДКЕВР да се избира от НС. Този законопроектът бе отхвърлен от 42-то НС и това е една от първите задачи на енергийната комисия. Това няма да реши проблемите в енергетиката, но ще стане база за сериозни реформи, преоценка на модела на ценообразуване и либерализация на пазара за електроенергия, коментира Добрев.

По думите му през последните три години са направени първите стъпки в либерализирането на пазара. Създаването на енергийната борса е един малък компонент от тази либерализация, защото на нея се търгуват само % от електроенергията. Според Добрев най-важно е да имаме възможност да купуваме ток на реален свободен пазар, а ДКЕВР да регулира само преноса от генерацията до дома на потребителите.

Тогава ще има реална конкуренция и всеки ще може да избира от кое електроразпределително дружество да си купува ток. Свободният пазар обаче няма да даде отражение на цените на електроенергията, тоест, да води до нейното хаотично поскъпване, посочи още бившият енергиен министър.