ЕК пак замълча за влизането ни в Шенген

ЕК продължава разследването си срещу България и Гърция по съмнения за отблъскването на мигранти в района на външните граници на ЕС

Съветът на ЕС все още не може да вземе решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, въпреки, че но Европейската комисия поддържа пълната си подкрепа за включването на двете държави в зоната без гранични проверки. Това се посочва в поредния доклад на ЕК за състоянието на Шенген, представен днес.

В документа е записано, че от май до октомври тази година миграционният натиск по българските граници е останал стабилен. В този период комисията е продължила наблюдението си над България и Италия по въпроса за подобряването на системите им за предоставянето на убежище. Посочва се, че наблюдението се запазва, за да бъде преценена необходимостта от прилагането на механизма за ранно предупреждение, готовност и действия при кризи. Механизмът предвижда намеса от ЕС, когато дадена страна бъде изправена пред засилен миграционен натиск, за да се осигури устойчивост на системите за предоставянето на убежище, солидарност и подкрепа за бежанците да получат статут в засегнатите държави, пише в поясненията. Допълва се, че нашата страна и още седем държави от ЕС не подават засега достатъчно данни, за да се преценят пътищата на мигрантите. Комисията съобщава, че е прекратила разследването по съмнения, че някои дейности по граничния контрол между България и Гърция не съответстват на изискванията на Шенгенския кодекс. 

Същевременно ЕК продължава разследването си срещу България и Гърция по съмнения за отблъскването на мигранти в района на външните граници на ЕС. В доклада се отбелязва, че България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния са внесли в ЕК уведомления за липса на визова реципрочност със САЩ, Австралия, Канада, Япония и Бруней. Отчита се, че комисията е предложила да посредничи в преговорите между всички тези държави и при възможност да бъде съставен график на действията, така че визите да отпаднат при първа възможност, информира БТА.