БЕХ подхвана енрегийните дружества - сменя шефове

Засега без промени остават ръководствата на

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг извършил смени в ръководствата на няколко енергийни дружества. Засега без промени в бордовете остават "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй".

Георги Христозов и Георги Златев са освободени от съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД. За рокадата съобщиха на сайта си от Енергийния холдинг.

На тяхно място, в ръководството на държавното въгледобивно предприятие, влизат бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев и Николай Диков. Андон Андонов запазва позицията си в борда и вероятно ще бъде избран за изпълнителен директор на мините. След провеждане на заседание на Съвета на директорите ще бъде избран изпълнителен директор на дружеството.

Христозов беше представител на БСП и по-рано беше шеф на самия БЕХ. Той бе освободен от поста шеф на холдинга от служебния енергиен министър Васил Щонов, но остана в борда на мините.

В държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД за член на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков.

От поста изпълнителен директор на НЕК е освободена и Екатерина Истаткова.

На нейно място е избран Петър Илиев, който и преди е бил част от ръководството на енергийното дружество. Той е бивш зам.-директор на компанията. Истаткова пое управленеито на НЕК от февруари т.г. По ирония на съдбата самата тя уволни преди 9 месеца Петър Илиев.

Извършени са промени и в състава на управителния съвет на Електроенергийния системен оператор.

В новия екип влизат Иван Йотов, Димитър Вълчанов и Милко Милков. Йотов беше директор на оператора и при предишното управление на Бойко Борисов.

Промените ще влязат в сила от деня на вписване в Търговския регистър. Промените в ръководствата на държавните дружества от енергийния сектор целят подобряване на тяхното управление и стабилизиране на финансовото им състояние, се посочва в прессъобщението.

Засега без промени остават ръководствата на "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй".