Пловдив взе 30-милионнен заем - ще инвестира в инфраструктура

Заемът ще се изплаща 13 години, с договорена лихва 2,65%. Усвояването на заема трябва да стане за три години.

Кметът на Пловдив Иван Тотев и Жан Патрик Марке от ЕБВР подписаха Споразумението 30-милионнен заем между Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. Договореният кредит е в размер на 14,5 милиона евро, с тригодишен гратисен период.

Заемът ще се изплаща 13 години, с договорена лихва 2,65%, която може да варира според кредитния рейтинг на общината. Усвояването на заема трябва да стане за три години, а изплащането му - в следващите десет. Кредитът е предназначен целево за цялостна реконструкция Коматевско шосе и булевардите "Руски" и "6-ти септември". Съществена част от кредита е предназначен за изграждането на новия бул. „Северен", който ще свърже моста на Адата с Брезовско и Карловско шосе. 

„Договорът е признак на убеденост, че банката вярва в административния капацитет и разчита на рационалното управление на община Пловдив”. Това заяви представителят на ЕБВР Жан Патрик Марке. Институцията ще следи много внимателно как се разходват парите, които няма да се превеждат накуп, а чрез определени траншове, след представяне на окончателни договори за изпълнение на различните етапи, добави другият нейн представител Илия Кардашлиев. Подчертава се предимството, че ЕБВР ще бъде гарант и арбитър по евентуални спорове при възлагането на поръчките за изпълнение.