Хиновски: Няма да успеем да удължим в срок живота на V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Πричината за допуснатото закъснение е непознаване на процедурата от страна на ръководителите на централата досега

Няма да успеем да удължим в срок живота на V-ти блок в АЕЦ "Козлодуй". Дори не са започнали стъпките за намиране на финансиране на проекта. Това заяви енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски пред журналисти. При това положение съоръжението ще бъде затворено за поне две години. Тази прогноза направи енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски пред журналисти.

Според него страната е изпуснала срока, за да работи за удължаването на живота на блока, и подписаният преди малко повече от седмица договор с консорциума между Концерн "Росэнергоатом“, ЗАО „Русатом Сервис“ и Electricite de France (EDF) няма да помогне да бъде наваксано това закъснение. Той е на мнение, че причината за допуснатото закъснение е непознаване на процедурата от страна на ръководителите на централата досега.

Срокът за експлоатация на пети блок в АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2017 година, а на шести – две години по-късно. Обикновено за удължаване на живота на ядрени мощности подготовката започва осем години по-рано – четири години се прави планиране, финансиране и реализация на необходимите дейности. В следващите четири години се прави документиране на предприетите мерки и внасяне на искания за лицензиране, обясни експертът.

„Ние сме изготвили една програма за модернизация, която е изпратена на Агенцията за ядрено развитие, която е казала, че няма възражения по нея“, посочи Хиновски. Програмата е изпратена на европейския регулаторен орган, който обаче все още не се е произнесъл по нея. Според експерта отговорът ще гласи, че програмата не е достатъчна.

Той посочи, че българската страна все още не е направила стъпки за намиране на необходимото финансиране на проекта. „Ние сме длъжни за всеки нов кредит за пети и шести блок да искаме разрешение от Евроатом, защото организацията е финансирала изграждането на пети блок. България още не е написала дори писмото с уведомление какви са намеренията ни“, категоричен беше енергийният експерт. Също така не са проведени и търгове за необходимото оборудване, които също ще забавят реализацията на проекта.

Според Хиновски проектът за модернизацията на блока трябва да бъде анализиран от европейските власти и издаването на лиценза ще продължи поне две години. Одобрението от страна на Агенцията за ядрено развитие (АЯР) у нас не е достатъчно.

Плановете за изграждането на седми блок също могат да се окажат заплаха за старите два блока, посочи още Хиновски. В проекта за изграждането на новата мощност, която обаче е на старата площадка на централата, е заложено ускорение на земната повърхност при земетресение от 0,24g, докато за другите два блока то е по-ниско – 0,2g, тоест издръжливостта при земетресение е по-слаба. „Ще дойдат западните учени и ще кажат седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ има 0,24g и ще изискат същото и за другите два блока на площадката“, коментира експертът. Хиновкси даде пример с Франция, която инвестира по 1 млрд. евро на блок за удължаване на срока на експлоатация, а България влага 250 млн. евро за двата блока. „Това е много подценена програма“, допълни още той.