Eмил Хърсев: Сценарият за фалит на КТБ ще ни излезе много скъп

Дали проблемът с КТБ ще се реши справедливо или не е тест за цялата ни държавност, за това дали тя ще съумее да се справи с един чисто финансов проблем. Това каза в студиото на bTV Eмил Хърсев. Той посочи, че както повечето хора у нас е на мнение, че банката трябва да се оздрави, защото сценарият с фалит ще струва скъпо на обществото.

Според него, не е редно всички упреци да се хвърлят в момента срещу Централната ни банка, тъй като хората там са се опитали да стигнат до правилното решение, но не са успели вероятно поради политически сметки.

Финансистът смята, че в случай с поставената под специален надзор банка е възможно да се действа и извън предписанията на закона, като например се намери инвеститор, който би искал да вложи пари и да оздрави институцията.

Според него, КТБ е изключително важна за икономиката на страната, тъй като в последните три години 30% от кредитите за бизнеса са отпуснати именно от нея. Хърсев посочи, че не трябва обществото да плаща за липси в трезора, а да се търси кой е виновен за липсите на пари.