Отчуждителните процедури – главен фактор за забавяне на магистралите, според Захариева

Правителството подготвя законодателни промени, които да позволят обжалванията по отчуждителните процедури да спират строителството. Това нямало да е в ущърб на собствениците

Правителството подготвя проект на изменение на Закона на държавната собственост, според които евентуалните обжалвания на отчуждителните процедури няма да спират строителството. „Това категорично няма да е в ущърб на собствениците на имоти, защото ако им бъдат присъдени по-високи обезщетения те ще си ги получат заедно с лихвите". Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева, която инспектира строителството на автомагистрала „Марица"

Тя припомни, че такъв проектозакон е бил внесен в предишния парламент, но не се е стигнало до разглеждането му. По думите на министъра, ако в момента този закон е факт, строителството на всякакви инфраструктурни би било по-бързо. Според Захариева трасето на автомагистралата може да бъде завършено до месец май 2015г. Физическото изпълнение на строителните работи на Лот 1 е около 50%, а на Лот 2 – 80%.

Изоставането на строителството през последните месеци се дължи на комплекс от причини, сред които са и лошите климатични условия това лято, стана ясно по време на проверката. „Полагаме усилия да наваксаме изоставането, но това не трябва да бъде за сметка на качеството", каза в тази връзка г-жа Захариева. Археологическите находки, заради които части от трасето на Лот 1 не са освободени за строителство, също бяха посочени като причина за забавянето. Работата по тези участъци ще бъде ускорена и се очаква при добри климатични условия до следващия месец там да бъде положен асфалт.