Неплатени заплати вдигат напрежението в мини "Бобов дол"

От петък миньорите протестират, искат си парите

Миньорите от мини „Бобов дол” за пореден път излизат на протест за заплати, който започна още в петък, когато част от тях отказаха да се качат на земята и забавиха влизането на следващата смята, съобщи Нова ТВ.

Работниците не са получавали заплати от около месец и половина. Основната причина за недоволството им обаче е забраната на Министерството на околната среда и водите да функционира втори блок на ТЕЦ „Бобов дол”.

По думите на една от жените, които работят в ТЕЦ „Бобов дол”, възнаграждението й възлиза на 420 лв., което след удръжките за осигуровки и данък слиза на 380 лв. Миньорите пък се осигуряват на 550 лв.

Работата в мината може да намалее двойно заради спирането на втори блок на ТЕЦ-а. Миньорите обаче се опасяват, че това ще доведе и до съкращаване на хора.

„Става въпрос за чисто икономическо и социално напрежение, което се формира в целия регион”, обясни Красимир Чаврагански – управител на въгледобив „Бобов дол”.

Той обясни, че в петък получил по факса писмо, с което ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” го уведомява, че от 1-ви септември поради ограничение на работата добива ще спадне с 50%.